Kako uspješno napraviti REDIZAJN vaše web stranice

Kako uspješno napraviti REDIZAJN vaše web stranice
Kako uspješno napraviti REDIZAJN vaše web stranice

Proces dizajniranja nešto je što svi ozbiljniji dizajneri rade i prate ga, iako način izvođenja varira među web dizajnerima. Proces ovisi i o tipu odnosno veličini web projekta za koji se radi.

Druga strana procesa dizajniranja je s poslovne perspektive, koja bi trebala biti rezultat funkcionalnog kreativnog dogovora naručitelja i web agencije. To je krucijalan dio ako želite da uspješno redizajnirate svoju web stranicu.

U ovom članku proći ćemo nekoliko najvažnijih koraka koje vlasnici tvrtki, obrta... moraju proći da bi osigurali uspješnost i optimalan vremenski rok redizajniranja njihove stranice. To uključuje:

 • prikladno istraživanje
 • postavljanje realnih očekivanja
 • nadzor tijeka dizajniranja i
 • mjerenje dostignutih ciljeva

Istraživanje i postavljanje očekivanja

Iako agencija za web dizajn koju upošljavate također radi svoje istraživanje, važno je da to čini i vaša tvrtka. Vaše bi istraživanje trebalo biti preliminarno, a rezultati testa bi trebali odlučiti u kojem smjeru krenuti. Sa tim istraživanjem trebali biste biti u mogućnosti točno objasniti web dizajneru kako želite da vaša stranica izgleda. Dobra ideja je izraditi nekoliko lista s smjernicama koji bi vodili web dizajnera. Nešto poput ovoga:

 • Web stranice s kojih biste željeli dobiti ideju o bojama, fontovima, logu, i ostalim sitnicima
 • Stock fotografije koje želite koristiti
 • Primarni cilj web stranice (npr. registracija korisnika)

Liste  će vam pomoći razviti kreativnu komunikaciju s web dizajnerima i developerima i poslužiti web dizajnerima da izrade proizvod koji će ispuniti vaše ciljeve. Nakon vašeg vlastitog istraživanja, trebali biste postaviti nekoliko ciljeva koje želite ostvariti sa redizajnom vaše web stranice, poput:

 • Povećanje stope konverzije za 25%
 • Povećanje angažmana korisnika
 • Poboljšan SEO ili struktura vaše stranice

Drugi dio procesa je da odlučite kako mjeriti vaše ciljeve. Hoćete li koristiti Google Analytics ili neki drugi analitički software za mjerenje angažmana posjetitelja? Hoće li vaše stope konverzije mjeriti LEADS ili SALES? Ako vaši ciljevi uključuju SEO, trebali biste postaviti neke mjerljive ciljeve, a ne nešto previše opširno, što se ne može pratiti.

Proces dizajniranja

Ovaj proces vrijedi za web agenciju koja radi web dizajn te ne postoje dva ista procesa web dizajna. Trebali biste osigurati da web agencija koju upošljavate ima solidan proces web dizajniranja koji će funkcionirati za vas i vaš posao. Ne bojte se pitati vašu web dizajnersku agenciju o njihovom procesu dizajniranja.

5 Osnovnih koraka u procesu dizajniranja moglI bi biti:
 • Istraživanje i zajedničko promišljanje
 • Skiciranje
 • Modeli
 • Dizajn
 • Razvoj

Računajte na to da može biti par koraka manje ili više. Najbolji proces web dizajna je onaj koji je jednostavan i sažet, ali funkcionira! Jedna od stvari koje morate izbjegavati za vrijeme procesa dizajna je tzv. "Design by committee” to je proces dizajna gdje dizajn prolazi mnogo razina dozvola i očiju prije nego što je odobren. To je loše na više načina ali najvažnije, mijenja originalnu ideju web stranice koju je dizajner zamislio.

Konstruktivne kritike za vrijeme procesa dizajniranja nužne su i većina dizajnera ih cijeni, ali ako predložite neke promjene, trebali biste imati dobre razloge za to. Reći “Ne volim taj dio” nije dobar razlog jer web stranica ne bi trebala biti dizajnirana za vas. Trebala bi biti dizajnirana za vaše korisnike. Ako niste sigurni u nešto, trebali biste provesti odvojeno testiranje da utvrdite što najbolje rezonira s vašom publikom.

Puštanje u rad

Finalni dio redizajna vaše web stranice je puštanje u rad. Trebao bi biti određen datum pokretanja i treba ostaviti dovoljno vremena da popunu Analizu kvalitete za novo razvijenu web stranicu.

Bitne stvari koje trebate provjeriti za vrijeme vaše Analize kvalitete:

 • Funkcionira li sve po želji?
 • Izgleda li sve kako je bilo na skicama i odobreno je? . Ako se promijenjeni URL-ovi stranica, jesu li kreirane 301 redirekcije na URL-ove nove web stranice?
 • Jesu li sve skripte poput koda za Google Analitics na mjestu, za bezbolan prelazak?
 • Imate li backup na mjestu koje omogućava brz povratak na staru verziju?

Nakon što je vaš web redizajn pokrenut "uživo", ostaje još jedan korak – mjerenje vaših ciljeva. Sjećate se ciljeva koje smo postavili u prvoj fazi? Sada moramo provjeriti približavamo li se zapravo tim ciljevima. Sa analizom i praćenjem podataka, trebali biste odrediti jesu li ciljevi zadovoljeni ili je potrebno još posla. Trebali biste zadržati ponavljanja dok god ne ostvarite ili prijeđete svoje ciljeve. To je još jedno mjesto u kojemu se tzv. "split testiranje" pokazuje korisnim. To je sve.

Nakon što ostvarite svoje ciljeve, smatrajte vaš redizajn web stranice uspješnim!

Zatražite PONUDU za REDIZAJN vaše WEB stranice