Zašto je dobra fotografija važna za uspjeh web projekta

Dobra fotografija uspjeh web projekta
Dobra fotografija uspjeh web projekta

Najveći izazov web dizajnera je uvjeriti klijente kako je ulaganje u kvalitetnu i profesionalnu fotografiju ključna komponenta za uspjeh njihove web stranice.

Poznata je izreka "slika govori 1000 riječi". Ako nemate fotografiju koja se u svijetu Web dizajna smatra standardom, sva ulaganja u impresivan dizajn, pažljivo ispisan sadržaj  i ostala ulaganja u web projekt mogla bi biti samo gubljenje vremena i novca.

Internet možemo predočiti kao vizualno okruženje a online slike su jedan od najmoćnijih alata za komunikaciju sa publikom, no to se često zaboravlja. Web stranica je vaš izlog u svijet i trebala bi se tretirati baš kao što se tretira pravi izlog prodavaonice; pobrinuti se da je privlačan izgledom i da predstavlja obraz Vašeg poslovanja na najbolji mogući način. Ako se odlučite na novu web stranicu ili osvježavanje već postojeće, postoji nekoliko stvari na koje trebate misliti a tiču se fotografskog sadržaja.

Ulaganje u profesionalnu fotografiju

Koristite profesionalne fotografe koji imaju iskustva u slikanju ili izradi fotografija za web dizajn te su u tijeku sa tehnologijom. Provjerite njihov rad na drugim web stranicama i pobrinite se da im je stil u skladu sa vašim poslovnim imidžom.

Uključite svog web dizajnera prilikom fotografiranja

Uključivanjem web dizajnera prilikom fotografiranja bi se izbjegli problemi koji nastaju kasnije kod odabira slika koje bi odgovarale određenoj temi ili području. Ovo ne znači da web dizajner mora biti prisutan kada se fotografira, nego bi i kratak razgovor o tome kako će se slike iskoristiti bio jako koristan. Čak bi i samo dijeljenje okvira ili dizajna sa fotografom njemu dali uvid o tome kakve vrste fotografija su potrebne dizajneru na web stranici.

Budite oprezni sa komercijalnim fotografijama

Komercijalna fotografija može biti nevjerojatno korisna i imati svoje mjesto u nekim web projektima, ali treba se koristiti s OPREZOM. Povjerenje korisnika je ključno u online okruženju - ako želite da se uključe u vaše poslovanje. Povjerenje se najbolje stječe sa stvarnim slikama, Vaši ljudi i Vaši proizvodi su ono što tome najviše pridonosi.

Komercijalnim fotografijama često nedostaje osobnosti zato je najbolje koristiti fotografije Vaših proizvoda ili Vašeg poslovanja jer to će prikazati vrijednost vašeg brenda. Jeftinije je koristiti komercijalne fotografije nego unajmiti profesionalnog fotografa ali prednosti korištenja vlastitih fotografija će na kraju izvagati potencijalni trošak.

Koristite slike koje odgovaraju svrsi

Većina web stranica ima dizajn koji se prilagođava na svim uređajima, od pametnih telefona do osobnih računala, zato će i vaša fotografija morati biti prilagođena tim uvjetima.
Treba uzeti u obzir kako će fotografija izgledati umanjena, npr. za slike proizvoda. Ako se tekst preklapa sa slikom na početnoj stranici, najbolje je razmotriti gdje bi se stavio glavni sadržaj a da se on ne sakrije kad se web stranici pristupa sa raznih uređaja. Kako bi fotografija odgovarala predlošku web stranice i imala utjecaj na sam sadržaj, najbolje je fotografu priložiti inicijalni dizajn web stranice ili raditi zajedno sa web dizajnerom i fotografom.

Jednostavnije i isplativije je naručiti nove slike za web stranicu koje će Vas predstavljati u pravom svijetlu nego se koristiti sa pregrštom komercijalnih fotografija.

Profesionalna fotografija se možda čini kao skup i  dodatni trošak u procesu izrade web projekta, ali je investicija koja će se naknadno isplatiti.