10 web trendova koje biste trebali isprobati u 2017.

Spremni ste osvježiti vašu web stranicu? Početak godine je odlično vrijeme da kritički pogledate vaš postojeći dizajn ili nove projekte i razmislite kako primjeniti neke od novih trendova.

Od funkcionalnosti do boje i tipografije, 2017. će biti godina novih ideja i novih vizualnih koncepata.

Pogledajmo neke od njih

 

 

1. Gradienti

Iako su nestali sa scene posljednjih godina, gradienti se vraćaju u velikom stilu. Sada su veliki, jaki i koriste mnogo boja. Najpopularnija primjena je gradient od dvije boje pozicioniran preko slika. 

nyc pride
www.nycpride.org

Ovo je odlična opcija za osvježavanje dizajna koja može dosadne fotografije učiniti zanimljivima. Možete koristiti i gradient pozadine da privučete pogled kada nemate drugih grafika na dijelu stranice.

interactive
www.interactivesites.com

symodd
www.symodd.com

 

2. Video sa zvukom

Ljudi sve više gledaju video sadržaje na svojim uređajima - od kratkih klipova na YouTubeu do filmova. Web stranice mogu oponašati to filmsko iskustvo. Na naslovnu stranicu preko cijelog ekrana postavite video sa zvukom. (ne mora biti autoplay kako bi bio efektivan)

myst
myst.gr

Budite oprezni. Ostavite opciju za gašenje zvuka jer se ovo možda neće svidjeti svim korisnicima. Sadržaj mora biti toliko zanimljiv da korisnici žele zvuk kao dio iskustva. Ovaj trend je težak za primjeniti, no može postići odlične rezultate ukoliko se sve napravi savršeno.

standard
standardfilms.tv

fourth phase
www.thefourthphase.com

 

3. Virtualna stvarnost (zamalo)

Virtualna stvarnost će vjerojatno biti najpopularnija tema 2017. Kako se sve više uređaja pojavljuje na tržištu, s pristupačnim cijenama, VR postaje sve veći. U početku će gameri vjerojatno najviše dobiti od VR-a, no primjene se definitivno mogu proširiti na marketing i sl.

settle e1482836769740
nojdigmedmer

Morat ćete biti spremni za ovo. No, morate biti spremni i stvoriti iskustvo virtualne stvarnosti koje ne zahtijeva VR naočale. Ovo uključuje web dizajnove s videom u 360° i druga visoko interaktivna iskustva s 3D efektima.

micro health
www.healthdigitaltransformation.com

Sve što dovodi interakciju na novu razinu i ima VR "štih" će biti u trendu.

titan
www.titanfall.com

 

4. Još više paralaksi

Paralakse su bile veliki trend u 2016. i dizajneri su postajali samo pametniji s njihovim primjenama. Ovaj trend će se nastaviti i postati još impresivniji.

doomsday
www.doomsdayent.com

Obratite pozornost na efekte koji se kreću prema gore umjesto dolje te kretnje koje otkrivaju dizajn s mnogo više slojeva. Što kretnja na ekranu izgleda prirodnije, posjetitelji će više uživati.

allen
allendjal.com

beoplay
www.beoplay.com

 

5. Super jednostavne naslovnice

Mnogo dizajnova će se odmaknuti od teških naslovnica koje su popularne već neko vrijeme. Sve više dizajnera će se odlučivati za dizajn koji donosi samo riječ ili dvije na početnoj stranici.

kite
www.thekiteresidences.com

Prije nego se zabrinete oko SEO-a, ove stranice često sadrže mnogo informacija niže, nakon scrolla.
Trik je u tome da dovoljno privučete korisnike početnim zaslonom kako bi oni željeli scrollati i saznati više.

vera wang
www.verawang.com

august
www.madebyaugust.com

 

6. Nove vrste navigacija

Navigacija ne mora biti zaljepljena na vrh ekrana. Od skrivenih do pop-up navigacija na bočnim stranama ili dnu stranica, trend postaje pomaknuti navigaciju sa standardne pozicije.

new wave
www.newwave.co


Kada razmišljate o promjeni u navigaciji, razmislite o tome kako se korisnici ponašaju.

toshio
toshio-iezumi.jp

Je li navigaciju lako pronaći i hoće li biti intuitivna za korištenje? Ako je odgovor da, nastavite. Ako ne, razmislite o konceptu još jednom.

west end
www.21westendnyc.com

 

7. Taktilan dizajn

Web dizajn vuče korijene iz fizičkih stvari. Sve je počelo s Material Designom i razvojem taktilnijih površina i slojeva objekata.

circles
circlesconference.com

Ovaj trend u sučeljima se proširuje i na fotografije. Dizajneri se sve više fokusiraju na stvarnost. To uključuje fotografije, umjesto ilustracija, te mnogo elemenata koji izgledaju kao da ih korisnik može dotaknuti.

society
thesocietyinc.com

Slike su prirodnije, prikazuju elemente napravljene od prirodnih materijala i obrađene u korisne proizvode.

honu
honuline.com

8. Neutralne palete boja

Taktilni principi će se proširiti i u palete boja.

wailua
www.wailua.eu

U zadnje dvije godine smo na webu vidjeli najviše boja do sada, no one se sada pomiču u neutralnije tonove.

dirk
www.architektur-michel

Vidjet ćemo više zelenih, bež i ublaženih tonova u projektima. Palete boja će biti izvučene iz prirodnog svijeta.

asoluto
www.asoluto.com

 

9. Tehnologija koju nosimo utječe na web

Kao što je mobile-first dizajn uhvatio maha, najvjerojatnije ćemo vidjeti razvoj wearable-first dizajna (pogotovo u aplikacijama).

apple watch

www.apple.com/watch

Ovaj utjecaj će vjerojatno promijeniti izgled i kompleksnost nekih mobilnih aplikacija. Mogli bismo vidjeti veću tipografiju i minimalističke stilove.

samsung gear
www.samsung.com

Kako se sve više korisnika odlučuje na kupnju pametnih satova, narukvica i sl., ova metoda dizajna će se zasigurno dogoditi - prije ili kasnije.

moto 360
www.motorola.com

10. Specijalizirana tipografija

Veliki, jaki fontovi nikada ne izlaze iz trenda. Oni su jedan od trendova koji postaju samo bolji i bolji. Zahvaljujući rastućem broju web fontova i kompatibilnosti, više dizajnera riskira s tipografijom i zanimljivim fontovima.

coneflower
coneflowercreamery.com

To je odlično za dizajn i korisnike koji su umorni od nekoliko fontova koji vladaju skoro svim projektima. Od vintage, retro izgleda do potpuno specijaliziranih fontova, dizajneri trebaju razmisliti kako dodati svoj stil da bi stvorili interes.

hungry
www.sundaybreakfast.org

Imajte na umu da natpisi, osim dobrog izgleda, trebaju i čitljivost. Korisnici na prvi pogled moraju znati što im poručujete.

tiny giant
madebytinygiant.com

 

Izvor: designmodo.com