Što je "Inbound" marketing?

Inbound marketing
Inbound marketing

Metodologija "Inbound" marketinga obilježava sve aktivnosti  koje su potrebne da vas korisnici pronađu na internetu – označava mjesto gdje vas korisnici odnosno kupci traže

a svrha "inbound" marketinga je prilagođavanje vašeg poslovanja kako bi vas klijenti pronašli.

Što je "Inbound" marketing?

Inbound marketing prati navike, odnosno ponašanje "online publike" – potencijalnih klijenata.

Oni ne čekaju da poruka dođe do njih, već aktivno traže online sadržaj koji će im pomoći u riješavanju problema procesa kupovine.

"Inbound" marketing je proces koji vašu tvrtku pozicionira kao odgovor na pitanje idealnih potrošača – razvijanjem online prisutnosti koja se bavi njima i njovim potrebama, tj. interesima.

Zašto "Inbound" marketing djeluje?

Potrošačko ponašanje idealnog kupca se značajno promjenilo, i kao rezultat toga - metode kojima se dohvaća njihova pozornost.

Umjesto da se koriste tradicionalne metode marketinga – koje se baziraju na slanje poruka svojoj "publici" odnosno ciljanim potrošačima npr. reklamama, slanjem direktnih e-mailova – u nadi stjecanja njihove pozornosti, "inbound" marketing se fokusira na sadržaj i cjelokupnu kampanju koja je povezana sa interesima ciljane skupine potrošača.

4 osnovne akcije koje provodi "inbound" marketing

Privlačenje

Nije nam u cilju samo privući posjetitelje web stranice/web shopa, nego privući prave posjetitelje koji će biti vrijedni za poslovanje. Naglasak je predugo na količini posjetitelja umjesto na kvaliteti istih. Pripazite jer i vaši konkurenti imaju online prisutnost – kako bi ostali zamjećeni – trebate nešto više!

Preobrazba

Nakon što postignete da web stranica/ web shop ima više posjetitelja trebate se fokusirati na njihovu "preobrazbu" – prikupljajte informacije. Kako bi to napravili trebat ćete im pružiti nešto vrijedno zauzvrat – npr. omogućite im skidanje raznih sadržaja poput videa, e-knjiga ili kontrolnih lista (check - lista).

Zaključivanje

Sve većim prometom kvalitetnih posjetitelja trebate se fokusirati na prikazivanje pravog  sadržaja u pravo vrijeme - strategijom presonaliziranja sadržaja, odnosno  prilagođavanjem sadržaja prema interesima posjetitelja kako bi ih preobrazili u kupce.

Zadovoljstvo

Jezgru "inbound" marketinga čini stvaranje značajnog sadržaja za posjetitelje, posjetitelje koji su na granici postati kupci i trenutne klijente.


Pozitivna iskustva nastavite društvenim medijima, a ekskluzivnim sadržajem te daljnjom asistencijom pomažete stvaranju kupaca koji će ostati vjerni vašem brendu – i po mogućnosti – dovesti vam još kupaca.