Kako napisati utjecajan sadržaj za web stranicu koji potiče kupnju

utjecajan sadržaj za web stranicu

Za učinkovito utjecanje na potencijalne kupce, osim kvalitetne web stranice, potreban je i svjež i informativan sadržaj na web stranici. Sljedeći savjeti će vam ukazati na to kako napisati učinkovit sadržaj za web stranicu.

Ako želite privući što više novih kupaca i zadržati postojeće, web stranica treba slati ispravnu poruku. Od informacija o proizvodima i svjedočanstva korisnika do članaka na blogu, trebate pomno razmisliti koji sadržaj će biti učinkovit za vašu tvrtku i kako ga napisati i prezentirati online.

Sadržaj je glavni dio web stranice koji treba pokazati potencijalnim kupcima što im možete ponuditi te treba biti fokusiran na kupca i njihove potrebe. Umjesto da na web stranici govorite samo o vašoj tvrtki, sadržaj treba govoriti o vašim potencijalnim kupcima i kako vaša tvrtka pomaže njima.

Predvidite pitanja potencijalnih kupaca

Prije pisanja sadržaja za vašu web stranicu razmislite koja pitanja bi vaši potencijalni kupci mogli imati vezano za vašu tvrtku i ponudu te napišite odgovore na ta pitanja jednostavnim jezikom. Stavite se u kožu svojih kupaca i razmislite što biste vi pitali na njihovom mjestu. Sigurno će vam na um pasti mnoga pitanja poput:

  • Je li ova tvrtka vjerodostojna?
  • S kim je još ova tvrtka poslovala? (ako poslujete u B2B sektoru)
  • Hoću li dobiti vrijednost koja odgovara cijeni?

Odgovorite na sva pitanja koja bi vaši potencijalni kupci postavili i više ćete potencijalnih kupaca pretvoriti u postojeće kupce.

Ako imate web shop, važno je kupce voditi kroz registraciju i kupovinu. Mnogi web shopovi se suočavaju sa velikim postotkom odustajanja usred procesa kupovine koje se događa zbog nedostatka jasnih informacija ili prekompliciranog procesa kupovine koji nije dobro sadržajno objašnjen. Objasnite kupcima točno koje korake moraju poduzeti te imajte što jednostavnije i intuitivnije forme za upis podataka kako bi ljudima olakšali kupovinu.

Logički strukturirajte sadržaj i objavljujte kvalitetan sadržaj 

Što se tiče strukturiranja sadržaja, imajte na umu da ljudi većinom samo skeniraju sadržaj umjesto čitanja riječi do riječi. Zbog toga sadržaj treba razdvojiti u što više odlomaka sa naslovima, podnaslovima i listama.

Organizirajte sadržaj logički a ako je sadržaj stvarno jako dugačak, možete čitateljima ponuditi sažetak teksta kako ne bi trebali čitati sve ako nemaju vremena.

Razmotrite ako možete od nekog sadržaja kreirati posebnu stranicu te postaviti link na više informacija koje se nalaze na toj drugoj stranici. Na taj način se sadržaj neće činiti preopširan a osobe koje žele više informacija mogu kliknuti na link kako bi saznali više detalja.

Kako bi vam web stranica uvijek imala svježe i ispravne podatke, trebali bi ju redovito ažurirati, micati zastarjele informacije te dodavati svježe obavijesti.

Prije objave trebalo bi provjeriti da sadržaj nema tipfelere ili pravopisne i gramatičke pogreške. Zbog takvih greški, ako ih ima više, vaša tvrtka može djelovati neprofesionalno. Ako nemate vremena za pisanje i/ili pregledavanje sadržaja za web stranicu, možete razmisliti i da angažirate copywritera.

Također, u sadržaj umetnite i ključne riječi koje će pomoći optimizirati stranicu za tražilice (SEO) tj. pozicionirati vašu web stranicu na tražilicama.

Opširnije o značaju kvalitetnih sadržaja na web stranici