Kako ažurirati web stranicu ili web shop?

Kako ažurirati web stranicu ili web shop - 5 načina s pojašnjenjima
5 načina s pojašnjenjima

1. Dodajte blog (i redovito ga ažurirajte)

Ukoliko nemate poslovni blog, napravite ga! To je odličan način da obnovite vašu web stranicu - čak i ako radite na njemu jednom mjesečno. Ne znate o čemu pisati? Prvo razmotrite vaše ciljano tržište i što korisnici traže na internetu.

Ako vam nedostaje ideja za vaš blog, evo nekoliko:

 • Recenzirajte nešto. Za što su vaši posjetitelji zainteresirani? Možda najnoviju knjigu ili film? Napišite recenziju i podijelite ju s vašim posjetiteljima.
 • Napravite anketu. Ako ne znate što vaši posjetitelji žele, pitajte ih. U anketi pitajte o temama koje vas zanimaju ili brinu i nakon toga pišite o njima.
 • Ne bojte se postati osobni. Imate li lekciju ili uvid koji želite podijeliti? Je li vam se jutros dogodilo nešto vezano za vaš posao? Jeste li učinili nešto zanimljivo kako biste proširili vijest o vašem proizvodu? Pišite o tim stvarima.
 • Intervjuirajte nekoga. To možete učiniti putem emaila ili telefona. Nakon toga, pretvorite intervju u blog objavu. Možete objaviti i snimku intervjua za one koji bi radije slušali.

Ili pogledajte kako to radi ekipa iz Marriotta.

Bill Marriott, predsjednik i CEO Marriott Internationala, ažurira svoj blog otprilike jednom tjedno i piše o svemu - od priči o tvrtki do naučenim lekcijama.

Još jedan primjer je Starbucks blog, "My Starbucks Idea", gdje posjetitelji mogu objviti svoje ideje i prijedloge te glasati za tuđe.

Imajte na umu da ne morate stvarati hrpu sadržaja kako biste imali svježu web stranicu. Jedan članak tjedno bi trebao biti više nego dovoljan i tada možete pretvoriti isti sadržaj u infografike, email obavijesti itd.

Ažuran blog će dovesti više posjetitelja na vašu web stranicu i pomoći vam da postanete autoritet u vašoj industriji. Samo pogledajte Sharpie blog gdje objavljuju Sharpie radove, tutoriale i više.

2. Posjećujte, čitajte i imajte interakciju s vlastitom web stranicom

Kada ste zadnji put promotrili vašu web stranicu iz perspektive novog posjetitelja? Ako je prošlo već neko vrijeme, učinite to danas.

Otvorite vašu web stranicu i razgledajte okolo. Je li korisničko iskustvo dobro? Čini li se išta zastarjelo? Koja pitanja imate? Kada ste zadnji puta ažurirali vašu naslovnicu?

Budite iskreni prema sebi i trebali biste odmah uočiti nekoliko stvari.

Imate poteškoća? Evo dvije tehnike koje možete isprobati:


A. Pitajte nekoga drugog da posjeti i kritizira vašu web stranicu

Ili još bolje, koristite servis poput UserTesting.com kako bi vam nasumični ljudi dali povratnu informaciju. Možete čak i gledati kako oni koriste vašu web stranicu da biste odlučili jesu li vaši pozivi na akciju očiti kao što mislite.

B. Posjetite nekoliko drugih web stranica iz vaše industrije za inspiraciju

O čemu govore? Kako održavaju web stranicu svježom i ažurnom? Zapamtite, ovo ne radite kako biste kopirali nekoga drugoga, nego jednostavno skupili ideje koje možete primijeniti na vlastitu web stranicu.

3. Dodajte slike i video sadržaj na vašu web stranicu

Ukoliko niste pisac, može vam biti jednostavnije ažurirati vašu web stranicu slikama i videima. Samo se sjetite optimizirati vaše slike i video sadržaj za tražilice, kako bi one mogle pronaći vaš novi sadržaj.

Ovisno o vašem poslu, mogli biste napraviti podstranicu s galerijom kako biste pokazali vaše nove projekte, kao AbeCajudo.com.

Ili možete napraviti shopping stranicu s vašim novim proizvodima, kao merchworld.eu

Video sadržaj je također odličan način da ažurirate vašu web stranicu. Možete ponuditi video s uputama ili demonstracije proizvoda. Evo odličnog primjera s GoToMeeting:

4. Budite u koraku s trendovima u web dizajnu

Ne morate biti web ili grafički dizajner kako biste znali što je trenutno u modi. Samo pregledajte nekoliko popularnih, svježih web stranica da vidite koji trendovi se koriste. Primijenite ih sami ili zaposlite dizajnera da vam pomogne.

Ako koristite CMS poput WordPressa, prilično je lako promijeniti sidebar, logotip i druge grafike.

Pa...kako biste trebali promijeniti grafiku?

Jedna ideja je flat dizajn. Ne samo da je sada vrlo popularan, već ga je Apple "zacementirao" korištenjem u iOS-u 7. Prema ovom članku s The Next Web-a, flat dizajn će ostati s nama neko vrijeme.

Evo primjera s fostr.com:

Govoreći o trendovima, čini se da slideri izlaze iz uporabe. Evo nekoliko potencijalnih razloga:

 • Generalno, sadržaj u carouselu ili slideru ne pomaže vašem SEO-u jer mnoge tražilice ne mogu vidjeti taj sadržaj
 • Mnogi mobilni uređaji i dalje ne podržavaju slidere i, kada ih mogu prikazati, slider često ne izgleda ispravno na mobilnom ekranu.
 • Slideri se sporo učitavaju, usporavajući ostatak vaše web stranice i korisnici su frustrirani
 • I, naravno, slideri mogu odvući vaše posjetitelje od radnji koje želite da poduzmu - poput registracije ili kupnje vašeg proizvoda.

Što mislite o ovoj lakoj izmjeni? Jednostavno uklonite vaš slider. Umjesto njega, stavite vaš najbolji, najnoviji sadržaj ili zanimljivu ponudu na njegovo mjesto.

5. Ažurirajte ostali sadržaj - pokraj vašeg bloga

Ako imate blog, odlično! Ali nemojte zaboraviti na ostatak vaše web stranice. Evo nekoliko stvari koje možete osvježavati redovno:

 • Profili na društvenim medijima i objave. Ako ste povezali vašu web stranicu s profilima društvenih mreža, često objavljujte sadržaj. Ako vam je to problem, isprobajte alat poput Hootsuite-a kako biste zakazali buduće objave.
 • Pogledajte vaše glavne stranice kako biste pronašli zastarjele informacije i reference.
 • Ne zaboravite često postavljena pitanja. Ako se nešto promijeni - poput vaše dostave ili garancije - pobrinite se da ažurirate sve bitne informacije kako bi se izbjegle neugodne situacije.
 • Dodajte nova mišljenja korisnika. Ako ona već objavljena imaju datume ili ako vam prodaja ovisi o njima, pobrinite se da potaknete korisnike da vam ostave svoja mišljenja. Nakon toga ih dodajte na vašu web stranicu.
 • Ako prodajete nešto, pobrinite se da su vaši proizvodi i informacije ažurni. Nitko ne želi kupiti marketing vodič iz 2004., zar ne?
 • Razmislite o dodavanju vijesti o tvrtki u vaš sidebar. Možete dodati stanje vaše proizvodnje, nove proizvode koji dolaze, partnerstva itd. Ne zaboravite ih ažurirati kako biste održali vašu web stranicu svježom
 • Također, ne zaboravite ažurirati funkcionalnosti vaše web stranice. Ako koristite CMS, vjerojatno imate temu i plugin-ove koji se trebaju redovno ažurirati. Pobrinite se da to radite redovno, kako biste zaštitili vašu web stranicu od potencijalnih problema.

Kao što vidite, postoji mnogo načina da održite vašu web stranicu svježom. Često je samo u pitanje što napraviti i kada. Osobno, nastojim svoj blog održavati jednom tjedno, a objave na društvenim mrežama nekoliko puta tjedno.

Male i srednje velike tvrtke mogu utrošiti i samo nekoliko sati mjesečno na ažuriranje svoje web stranice. Veće tvrtke bi mogle imati koristi od zaposlenika koji će puno radno vrijeme raditi na održavanju web stranice i društvenih mreža.

Što god odlučili, zasigurno ćete vidjeti rezultate vašeg truda.

Samo zapamtite, svježa web stranica i ažuran sadržaj znače i bolji položaj na tražilicama, više prometa, posjetitelje koji se vraćaju itd. Ako nemate vremena sami održavati sadržaj, razmislite o zapošljavanju profesionalnog pisca koji će to raditi za vas. Zasigurno će se isplatiti!

Pa, što kažete? Planirate li ažurirati vašu web stranicu uskoro? Ili ste to već uradili?

Zatražite KUHADA web agenciju za procjenu cijene ažuriranja ili se savjetujte s nama.