Refresh web stranice ili redizajn?

Refresh web stranice ili redizajn: Jeli vrijeme za novi početak?
Refresh web stranice ili redizajn: Jeli vrijeme za novi početak?

Je li vrijeme za novi početak?

Ako vaša web stranica izgleda već malo zastarjelo, i ulovili ste se da razmišljate o kontaktiranju web dizajnera ili web developera za redizajn.  Ali jeli potpuni redizajn web stranice zaista ono što trebate?

Proteklih nekoliko godina, website “refresh-evi” sve su popularniji među poduzetnicima.  Refresh uključuje ažuriranje ili mijenjanje nekih elemenata, umjesto redizajniranje svega iz početka.

Ako razmišljate o refreshu, ili niste sigurni trebate li potpuni redizajn, nastavite čitati! U ovom članku pokušati ču vam objasniti što najbolje funkcionira za vas i kako možete početi.

Što je točno Website “Refresh,”?

Website refresh je poput stavljanja novog sloja boje na auto, ili možda mijenjanje zidne dekoracije u vašoj dnevnoj sobi - uglavnom, radi se o malim promjenama koje utječu na vizualni izgled, ali ne utječu na strukturu web stranice koju ažurirate. Iako vaš auto može izgledati drugačije ako ga obojite u plavo umjesto u crveno, ispod haube se i dalje radi o istom autu.

Refresh web stranice može imati velik utjecaj iako su promjene male. Na primjer, mijenjanje boje vašeg izbornika iz crvene u plavu može oduzeti tek nekoliko sekundi prčkanja po CSS datoteci, a može promijeniti cijeli izgled web stranice. Dodatne promjene, poput dodavanja novog izbornika ili povećavanje vaših slika, može potrajati malo duže ali može imati velik utjecaj na izgled web stranice i ugođaj korisnika.

Refresh može uključivati promjenu više elemenata odjednom, ili postepene izmjene kroz dulje vrijeme. Katkad projekti refresha web stranice traju neprekidno kroz dulje periode sa malim tjednim promjenama.

Mnogi vlasnici web stranica preferiraju refresh različitih elemenata kroz nekoliko mjeseci ili čak godina. To je rezultat neprekidnog A/B testiranja i testiranja optimizacije stope konverzija. U tom pogledu, njihove web stranice nisu nikada zapravo “dovršene” - konstantno se testiraju, ažuriraju i analiziraju u svrhu pronalaska slabosti ili prilika za poboljšanje.

Koja je razlika između refresha i redizajna web stranice?

Refresh web stranice je poput farbanja crvenog auta u plavo. Redizajn web stranice je, s druge strane, zamjena motora vašeg auta jačim, ili nešto vrlo zahtjevno kao dodavanje para vrata  :-) . To su velike promjene koje utječu na funkcioniranje auta, ili povećavaju njegovih mogućnosti.

Redizajn web stranice seže dalje od utjecaja samo na vizualan dojam vaše stranice. Redizajn može uključivati promjenu vašeg CMS-a sustava za upravljanje sadržajem radi olakšavanja dodavanja i uređivanja sadržaja i fotografija. Može uključivati unaprjeđivanje vaše trenutne teme ili predloška i izradu novoga posve iz  početka. Ili može biti oboje - na primjer, redizajniranje sustava naplate na web shopu (checkout process) na jednu stranicu umjesto na više njih. 

Ipak lako može doći do ispreplatanja i razmišljanja što je što, između “refresha” i “redizajna”,

generalno refreshom smatramo promjenu nečega što ne utječe na način na koji vaša stranica funkcionira
Redizajnom se smatra ako promjene utječu i na izgled i na funkcionalnost vaše web stranice

Što je isplativije: Refresh ili Redizajn?

Općenito govoreći, refresh web stranice - ako se provodi dugoročno, a ne sve odjednom - je mnogo isplativiji od redizajna web stranice. Redizajn može biti skup i oduzimati vrijeme, posebno ako želite dodati puno funkcionalnosti.

Na primjer, ako vam web stranica ne konvertira mnogo posjetitelja u klijente, možete izmijeniti svoj glavni element koji privlači kupce, kao dio refresha stranice, kao na primjer gumb za košaricu ili slično. To može oduzeti tek koji sat planiranja, dizajna i implementacije. No, ako mislite da je problem u vašoj stranici vašim proizvodima, potpuni redizajn može oduzeti sate ili nekoliko dana, te implementacija novog dizajna uključuje mnogo više testiranja i promjena od jednostavne promjene gumba. Kao što možete zaključiti, to može uzrokovati brz rast troškova.

Nakon što smo to spomenuli, ponekad je redizajn web stranice najpametniji izbor, posebno ako nemate resurse za kontinuirano testiranje, analize i refresh elemenata vaše web stranice. To je također naj učinkovitiji način za rješavanje problema uzrokovanih zastarjelošću layout-a ili starog CMS-a. Plaćanje punog redizajna moglo bi potencijalno rezultirati drastičnim povećanjem prihoda i LEADS-a, što znači više posla i profita. U tom pogledu, redizajn bi mogla bit najefektivnija odluka za vas.

Jeli bolji izbor refresh ili redizajn?

Niste sigurni treba li vaša web stranica refresh ili redizajn? Evo nekoliko kriterija koje možete upotrijebiti pri odlučivanju.

Refresh web stranice može biti bolji izbor ako vam CMS i dalje funkcionira bez problema (npr. možete dodati ili uređivati sadržaj bez poteškoća, i potpuno je integriran sa temom vaše stranice ili izgledom). Uz to, ako su promjene koje želite napraviti jednostavne ili samo vizualne, i nema primjedbi na način na koji vaša stranica funkcionira - samo neki od grafičkih elemenata - refresh je bolji izbor. Refreshevi se također preferiraju jer vam daju priliku da testirate sve prije implementacije, pa ništa ne mora biti trajno.

S druge strane, trebali biste razmisliti o investiranju u potpuni redizajn ako imate poteškoća sa korištenjem CMS-a, ili nije integriran s vašom web stranicom (npr. Ne možete promijeniti elemente naslovne stranice bez editiranja HTML-a, PHP-a, ASP-a, ili CSS-a). Ako dobivate pritužbe klijenata ili osoblja, postotak napuštanja vaše web stranice prevelik (bounce rates)  i svi se slažu da vam stranica izgleda kao da je zapela u prošlom stoljeću, redizajn je vjerojatno bolja opcija za vas.

Evo usporedbe dobrih i loših stvari kod redizajna i refresha:

Nekada je najbolje početi nanovo

Cijena web stranice nije što je nekoč bila. U nekim slučajevima je zapravo jeftinije sve očistiti i napraviti web stranicu nanovo nego pokušavati dograđivati vašu staru web stranicu.

To vrijedi pogotovo za svakoga tko je radio sa zastarjelim CMS-om koji bi zahtijevao "custom" rješenja i dorade da bi podržavao današnje osnovne funkcije i značajke. Na primjer, stariji CMS možda neće podržavati napredna porezna pravila, i trebalo bi recimo€2000 u razvoju prilagodbi da se ta funkcija doda. Dok je webshop CMS poput OpenCarta besplatan, podržava to bez problema, i ima bolju podršku (pogotovo u našoj agenciji)

Razmislite pažljivo koliko novaca trenutno trošite ili namjeravate potrošiti na vašu stranicu. Ponekad cijena održavanja zastarjele stranice može biti veća od cijene nove web stranice. Ali mjesečna potrošnja nije jedina bitna stvar. Ponekad refresh jednostavno neće zadovoljiti, odnosno postići ono što želite. Tada čete vjerojatno znati da treba napraviti novu stranicu.

Ako ste shvatili i iz ovog teksta da je redizajn web stranice jedino rješenje za vas, trebali biste proći i kroz ovih 10 pitanja, donosimo ih u idućem članku :-)  

Zatražite KUHADA web agenciju za procjenu cijene izrade web stranice, što bi vam trebalo dati uvid koliko će vas koštati ulaganje u redizajn.