Zašto je Responzivni web dizajn važniji no ikada

Responzivni dizajn web stranica
Prilagodljivi ili responzivni web dizajn

Ako niste već čuli, vrlo je bitno imati web stranicu prilagođenu mobitelima i tabletima. Sve jače firme u digitalnom marketingu govore o tome, a čini se da je čak važnije nego što su oni i mislili. 

Sa sve više benifita vezanih uz svojstvo kompatibilnosti web stranice za mobilne uređaje (i sve većim nepovoljnostima neprilagodljivih stranica), responsive dizajn je definitivno stavka koja bi trebala biti pri vrhu vaših prioriteta. Evo zašto.

Rastući broj dokaza

Razgovarajmo na trenutak o rastućem broju nepobitnih dokaza koji nedvojbeno pokazuju kako je responzivni dizajn web stranice jedan od važnih čimbenika koji bi mogli potaknuti ili pak skršiti vaše online poslovanje.

Najprije, ovisno o vašoj publici i branši u kojoj se nalazite, mobilni korisnici bi mogli biti odgovorni za 70% e-mailova koje dobivate.

Gledajući prosječnu konzumaciju sadržaja, očekuje se da će preko 2 milijarde korisnika surfati internetom putem mobitela sredinom 2017. godine.

Nadalje, tipični smartphone korisnik provjerava svoj uređaj 150 puta dnevno - to je 150 prilika da se probijete i konvertirate prospekt klijentu!

Google je ranije ove godine najavio da mobilna pretraživanja nadmašuju pretraživanja putem računala. Specifično, tvrde iz Google-a “više Google pretraga odvija se na mobilnim uređajima u 10 zemalja uključujući SAD i Japan.”

Lista interesantnih statistika se nastavlja. Ali ako vas one neće uvjeriti, samo pogledajte koliko znači ignorirati mobitel. 

Cijena dizajna nekompatibilnog s mobitelima

Čuli ste slučaj za prilagodbu na mobilne uređaje. Sada poslušajte sa čime se suočavate ako ignorirate poziv za responsive dizajn.

Penali u SERP rangiranju

2015. godine, Google je najavio da će prilagođeni dizajn igrati primjetnu ulogu kao faktor rangiranja u SERP-u (search engine results page - stranica s izlistom rezultata pretraživanja). A u travnju iste godine je nastupila promjena algoritma koja je implementirala te smjernice. To znači da će te vjerojatno uočiti pad u posjećenosti, ako vaša web stranica nije prilagođena za mobilne uređaje.

Frustrirani korisnici

Korisnici weba izbirljiva su skupina, posebno kada traže nešto za kupiti. Istraživanje otkriva da webmasteri imaju prostor od 7 sekundi da preuzmu korisnikovu pažnju prije nego što kliknu nešto drugo. To još više otežava, 73% mobilnih web korisnika kaže da su naišli na stranicu koja se predugo učitavala na njihovom mobitelu ili tabletu Smanjen kredibilitet Prvi dojmovi su važni, nema dvojbe. Ako vam web stranica nije postavljena tako da ostavlja najbolji dojam na svim platformama, podmećete si katastrofu. Svaki korisnik mora doživjeti besprijekorno iskustvo pri prvom posjetu vaše stranice, bez obzira na svoj uređaj.

Responsive design

Uhodavanje

Je li vas privukao benifit ili implementacija prilagođenog dizajna? Ako još radite sa neprilagođenim dizajnom za mobilne uređaje, mogli biste se početi osjećati malo nervozno u ovom trenutku. Ali nemojte biti obeshrabreni. Imate nekoliko različitih opcija što se tiče uhodavanja vaše web stranice sa modernim standardima mobilnih uređaja.

Prijeđite na responzivu temu

Ako koristite Joomla CMS, prelazak na temu prilagođenu mobilnim uređajima - i upošljavanjem firme kako biste učinili tranziciju što glađom - odlična je opcija. Profesionalno dizajnirane teme pokazale su se stabilnima, sa čestim ažuriranjima, i ugodnima za oči, čak sa minimalnim preinakama.

Izrada nanovo (nove web stranice)

Bez obzira na vašu situaciju, ova opcija je definitivno najskuplja, ali i najkvalitetnije rješenje. No, također je opcija koja pruža najviši nivo prilagođenosti i kvalitete. Veće, bolje uhodane firme, čiji se profit ovisi o njihovoj prisutnosti na webu ne mogu pogriješiti u izradi nove responzivne stranice iz početka, bez obzira na cijenu.

Prilagodite postojeću stranicu

Kod nekih web stranica moguće je prilagoditi postojeću stranicu u web stranicu prilagođenu za smartphone. Ali ako imate jaku povezanost brenda sa vašom trenutnom web stranicom, stariji CMS, ili druge stavke koje mogu otežavati u redizajnu, ovaj pristup vam je možda i najbolje rješenje.

responsive vs adaptive

Potencijalni ROI

Nakon iskustva sve veće potražnje za responsive web dizajnom, teško je ne prihvatiti nevjerojatan ROI (return on investment - povratak investiranoga) koji čete iskusiti pri investiciji u vašu novu web stranicu prilagođenu smarphonima i tabletima.

KUHADA web agencija radi isključivo responzivne web stranice još od 2013. godine