Zašto vam treba Izrada responzivnih web stranica?

zašto bi vaša web stranica trebala biti responzivna
zašto bi vaša web stranica trebala biti responzivna

6 nepobitnih razloga zašto bi vaša web stranica trebala biti responzivna

Vjerojatno nije iznenađenje da upotreba mobilnih internet usluga strelovito raste zadnjih nekoliko godina. Prema Izvještaju Morgan Stanelya, očekuje se da će broj mobilnih internetskih korisnika do 2016. biti znatno veći od broja korisnika interenta s fiksnim internt priključkom (u siječnju 2014, je mobilno korištenje preraslo fiskno). Unatoč ovoj tvrdnji, velika većina poslovnih web stranica i dalje nisu prilagođene za mobilne uređaje. To ne izaziva samo glavobolju korisnicima, već i gubitak u poslovnim prilikama.

U ovom članku, objasniti ćemo zašto je kritično za marketing imati responzivnu web stranicu kao i ključna razmatranja koja morate imati na umu pri izradi responzivne web stranice.

Koja je razlika između mobilnog i responzivnog dizajna?

Dvije su glavne metode za kreiranje mobilnih web stranica: responzivni dizajn i mobilni predlošci.

Responzivni dizajn podrazumijeva da imate samo jednu web stranicu kodiranu da se prilagođava svim veličinama ekrana, bez obzira na uređaj na kojem se prikazuje.

Za razliku od toga, mobilni predložak je potpuno odvojena stvar, koja zahtjeva da imate posebnu, mobilnu, poddomenu. Mobilni template-i izrađeni su za posebnu web stranicu, a ne prema veličini ekrana. To može izazvati probleme, objasniti ćemo dalje u tekstu.

Responzivni dizajn, pojam smišljen 2010, najpopularnija je metoda široko upotrebljavana u dizajniranju mobilnih web stranica.

Evo nekih nepobitnih razloga zašto vaša web stranica mora biti responzivne:

1) Korištenje smartphona i tableta  strelovito raste.

Ovo možda nije iznenađenje za vas, ali unatoč impresivnim statistikama, mnoge firme još nemaju mobilne web stranice. Nadam se da će vas čitanje statistika iz Smart Insights-a potaknuti da prestanete ignorirati potrebu za mobilnim web stranicama.

  • Preko 20% Google pretraga odvija se putem mobilnih uređaja.
  • Još 2014, više lokanih pretraga obavljeno je putem mobilnih uređaja.
  • U SAD-u, 65% korisnika interneta pristupa internetu putem mobilnog uređaja.
  • 61% ljudi ima bolje mišljenje o brandu ako pružaju dobro mobilno iskustvo.
  • 25.85% Svih e-mailova otvoreni su na mobitelima, a 10.16% putem tableta.

2) Pozitivno korisničko iskustvo je obaveza.

Prema Google’s Think podatcima o mobitelima, ako korisnik naiđe na vašu web stranicu i frustriran je ili ne vidi što traži, vjerojatnost je 61% da će odmah napustiti vašu web stranicu i priječi na neku drugu (najvjerojatnije konkurenciju). Također, ako ima pozitivno iskustvo sa vašom web stranicom, 67% je veća vjerojatnost da će korisnik kupiti proizvod ili koristiti uslugu.

3) Blogganje i socijalne aktivnosti doprinose večem broju mobilnih korisnika.

Ako ste poput većine nadolazećih trgovaca i imate elemente blogganja i socijalnih medija u svojoj strategiji, vjerojatno ste uočavali povećanje mobilnog prometa. Nedavna studija omScore-a tvrdi da se 55% konzumacije socijalnih medija odvija putem mobilnih uređaja.


Ako dijelite sadržaj ili linkove vaše web stranice i nemate stranicu prilagođenu mobitelima, nećete samo iskusiti velik broj nezadovoljnih korisnika i niže stope konverzije, več i frustriranu publiku.

4) Responsive dizajn se preferira za SEO

U lipnju 2012. Google je objavio da više preferira responsive dizajn od mobilnih template-a. Jedinstven URL olakšava Google-u da dosegne vašu web stranicu i smanji vjerojatnost SEO greški na samoj stranici. Iz tih razloga, resposnive stranice bolje se ponašaju i lakše su za održavanje od odvojenih, web stranica sa mobilnim tampletima.

5) Brza responsive web stranica je ključ.

Prema Google PageSpeed developerima, standardi preporučaju sadržaj koji se očitava na mobilnim uređajima unutar 1 sekunde te vrijeme za potpuno učitavanje stranice unutar 2 sekunde. To inače nije moguće pri učitavanju obične stranice namijenjene računalima na mobilnom uređaju. Ako korisnik mora čekati predugo da se stranica učita, velika je šansa da će ju napustiti.

Ako ste znatiželjni kako vam trenutna stranica funkcionira na mobilnom uređaju, Google Developeri imaju zanimljiv mali alat za provjeru brzine vaše mobilne web stranice.

6) Responsive web stranica adaptira se i budućim uređajima.

Jedan od velikih benifita responsive dizajna je to da je veličina template-a dizajnirana prema veličini ekrana, a ne tipu uređaja. To znači da će se bez obzira na veličinu ekrana koju netko koristi pri gledanju vaše stranice, stranica prikazivati prikladno za taj ekran.

Tako da će vaša stranica i na novim uređajima (televizorima, satovima, naočalama itd.) izgledati prekrasno.

Nadalje, biti će vrlo kritično da vaša web stranica pruža jednostavnost pri uporabi na mobilnim uređajima. Mobilne web stranice nisu više samo lijep dodatak - naprotiv, sada su obaveza i doslovno utječu na rast vašeg poslovanja.

KUHADA web agencija radi isključivo responzivne web stranice još od 2013. godine