13 stvari na koje morate obratiti pažnju kada ugovarate redizajn web stranice

Rijetko se susrećem sa firmom koja još nema web stranicu. Bez obzira na statistike koje i dalje tvrde da 50% malih poduzetnika i dalje nema web stranicu.

Ono s čime se sada susrećem su male firme koje trebaju potpuni makeover web stranice ili redizajn.

Ne radi se o tome da su bile odmah ružne, (neke jesu) već je stvar u tome da svaka web stranica, kao i svaki posao, mora napredovati. To znači da će vaša web stranica ako je starija od 2 godine trebati nadogradnju.

Ali prije nego što se zaletite i date dizajneru da upravlja vašom web stranicom, poduzmite korake da osigurate verziju web stranice koju ste do tada imali. 

Dizajneri ne žele ništa nažao dok izrađuju dizajn, samo trebaju više informacija koje im vi trebate dati. Prije nego što uopće posjetite web dizajnera naoružajte se sa informacijama koje im mogu pomoći da donesu dobre odluke što ostaje a što se mijenja na vašoj trenutnoj konfiguraciji da ne riskirate gubitak postignutog prometa.

Ne predlažem vam da se jednostavno držite SEO-a umjesto bolje navigacije, korisničkog iskustva i konverzije, ali nemojte sve izbaciti samo da bi nešto izgledalo moderno.

Upotrijebite ove upute i razmotrite navedene elemente, te sadržaje ako želite napraviti izmijene na svojoj stranici

Navedeni koraci čine se kao dosta posla, ali uštedjeti će vam mnogo rada, brige, i glavobolje. Zapravo, ako počnete raditi sa web dizajnerom a on ne zatraži ove informacije, trebali biste biti zabrinuti.

1. Imate li pristup Google Analytics-u? - Znam, čudno pitanje, ali mogli biste se začuditi koliko web stranica ima instaliran Analytics a vlasnici nemaju pojma kako pristupiti podatcima.

2. Imate li pristup Google Search konzoli (prije Webmaster tools) - Često nailazim na vlasnike web stranica koji se nikada nisu potrudili povezati njihovu stranicu s tim i koristiti neprocjenjive resurse koje Google Search konzola pruža.

3. Jeste li ikada evaluirali vrijednost i prikladnost domene, te provjerili do kada je registrirana? - Pažljivo razmislite jeli vaša trenutna domena uopće u skladu s vašim poslom. To je također dobar trenutak da provjerite i jeli vaša domena pred istekom trajanja.

4. Jeste li popisali sve stranice i trenutne probleme? - Upotrijebite Screaming Frog za izradu proračunske tablice svih vaših stranica i trenutno pokvarenih linkova ili pogreški indeksiranja.

5. Jeste li uključili podatke Google Analyticsa za provjeru gledanosti stranica, bounce rate i vremena zadržavanja na vašoj stranici u proračunsku tablicu da biste dobili bolju procjenu? Dodavanjem ovakvih tipova podataka vaša bi proračunska tablica mogla naučiti nešto o nekim stranicama koje dobivaju iznenađujuću količinu prometa ili linkova.

6. Jeste li rangirali sadržaj proračunske tablice? A = ne radite promjene, B= neke promjene su potrebne, C=prepravite ili odbacite? Ovaj korak uključuje vašu cjelokupnu poslovnu i marketinšku strategiju, pa čete morati razmisliti kako želite pozicionirati vaš posao i vaš urednički kalendar u smjeru ovakvih odluka.

8. Jeste li provjeravali SEO rangiranih stranica? Screaming Frog vam može dati informacije o stranicama koje su već rangirane za određene uvijete. Ako su ti uvjeti i dalje relevantni, morati čete dobro promisliti kako ostaviti te stranice netaknutima.

9. Jeste li provjeravali permalink strukturu? Redizajn web stranice može biti vrijeme da analizirate želite li ružne URL-ove s brojevima za vaše objave na blog ili  default date added. Većina današnjih stranica prebacuje se prema URL-ovima bogatim ključnim riječima za sve sadržaje.

10. Jeste li analizirali trenutne povratne linkove? Upotrijebite alat poput aherfs-a da provjerite šalje li neka web stranica značajan promet na vaše stranice. Htjeti čete upotrijebiti neke od ovih informacija da donesete odluku želite li ostaviti stranicu kakva je ili trajno preusmjeriti stranice da eliminirate previše pokvarenih linkova.

11. Jeste li ikada po potrebi radili 301, trajno preusmjeravanje? Ako radite dramatične URL promjene, htjeti čete reći pretraživačima da vaše objave s bloga i dalje postoje, samo su na novoj adresi. Pobrinite se da to odradite i detaljno testirate prije pokretanja.

12. Jeste li evaluirali trenutne pluginove za korištenje? Redizajn je pravo vrijeme da razmislite o korištenju vaših trenutnih pluginova. Pluginovi zahtijevaju mnogo resursa i stvaraju sigurnosne rupe - što manje to bolje.

13. Jeste li evaluirali potrebne integracije (CRM, ESP, košaricu, itd.)? Ako trenutno imate neke integracije sa tuđim alatima ili portalima za klijente, htjeti čete naznačiti potrebu za njima i osigurati da ta informacija dođe do vašeg dizajnera.

*Bounce Rate je postotak otkazanih posjeta na nekoj web stranici. Bounce Rate predstavlja jedan od osnovnih parametara Web analize koji govori o tome koliki je postotak posjetitelja  došao na vašu Web stranicu i odmah zatim otišao s nje.

Zatražite ponudu za redizajn vaše web stranice.