7 tehnoloških trendova za web dizajnere u 2017. godini

7 tehnoloških trendova za web dizajnere u 2017. godini
7 tehnoloških trendova za web dizajnere u 2017. godini

Web dizajn i web razvoj idu jedno uz drugo. Iako dizajn nikako nije manje vrijedan, ključno je da web dizajneri prate web razvoj kako bi mogli biti korak ispred konkurencije.

Iako je nemoguće predvidjeti svaki trend, postoji nekoliko trendova koji bi nedvojbeno mogli oblikovati sljedeću 2017. godinu.  Ova lista nikako ne obuhvaća sve trendove, ali predstavlja odlično mjesto od kojega možete krenuti u istraživanje novih trendova.

1. Strojno učenje

Strojno učenje je tema o kojoj je moguće napisati više knjiga. Kako bi svi mogli razumjeti o čemu govorimo, zamislite strojno učenje kao automatsku analizu podataka i stvaranje novih modela.

Još uvijek smo ograničene na strojno učenje koje se odnosi na jedno područje znanja. Uzmimo za primjer samoupravljajuće automobile Googla. Izvrsni su u učenju onoga što rade, ali mogu li nam skuhati kavu?

Kompanije se danas bore sa ogromnim količinama podataka koje čine strojno učenje veoma korisnim. Kada je riječ o dizajnu, to znanje se može iskoristiti da bi utvrdili kako korisnici najbolje reagiraju. Oglašivačke kompanije to rade već duže vrijeme i zahvaljujući tomu nas odlično poznaju.

U budućnosti, vi i vaši prijatelji vidjet ćete različit dizajn u isto vrijeme, zahvaljujući timu dizajnera koji su radili na ostvarenju nečega unikatnog za svaku ciljanu skupinu.

2. Prijenosni uređaji

Google naočale nisu prolazni trend. Prijenosni uređaji će još dugo biti uz nas. Riječ je o tržištu koje će vrijediti 31 milijardu dolara do 2020.

Sa gledišta dizajnera, oni predstavljaju uzbudljive nove izazove. Mnogo je sučelja s kojima se mora raditi, a i postojeće uređaje trebati će dodatno nadograđivati.

Pametni satovi, na primjer, daju nam jedinstven izazov zbog svoje veličine, a uređaji za virtualnu stvarnost zahtijevaju izbornike koji moraju biti jednostavni za navigaciju i praćenje.

3. Sve veća popularnost videa

U početcima interneta, imalo je smisla uključiti tek nekoliko slika kako bi se vaše stranice brže učitavale. Danas, prosječna brzina na svjetskoj razini je 5Mbps. U razvijenim zemljama prosjek se kreće između 10-20 Mbps, što daje dizajnerima više prostora da naprave vizualno atraktivne stranice.

Niti jedan format nije više profitirao od videa. Video pozadina na stranicama je već široko rasprostranjena, baš poput videa o proizvodu i tutoriala.

U budućnosti se očekuje nastavak ovoga trenda i još veća prisutnost videa koji mora postati oslonac svakog dizajnera.

4. Pojednostavljenje mobilnih aplikacija

Mobilne platforme uzimaju sve više korisnika i tržišnog udjela. Kada je riječ o aplikacijama, očekuje se da će do 2017. broj skinutih aplikacija dosegnuti vrtoglavu brojku od 268 milijardi.

Naoružani ovom informacijom, dizajneri moraju doći do zaključka kako se i oni trebaju uključiti u „akciju“.

Kao što znamo, nisu sve aplikacije jednake. Posljednjih nekoliko godina sve se više radi na pojednostavljenju aplikacija. Osim toga, od dizajnera se očekuje da rade na svim platformama i time povećaju mogućnost stjecanja novih korisnika.

5. Razvoj alata za suradnju dizajnera

Rad na dizajnu postao je mnogo jednostavniji od kada postoji alate koji omogućuju jednostavnu suradnju više dizajnera.

Postoji Trello i Slack za početnike. Flatsi.es za one koji žele na jednostavan način dijeliti projekte i Red Pen za one dizajnere koji žele povratne informacije od kolega.

Cage i Concept Inbox omogućuju timovima dijeljenje datoteka, upravljanje projektima, odobravanje posla, upravljanje verzijama i pisanje bilješki.

Conceptboard pruža bijele ploče u digitalnom obliku i dodaje funkcionalnost grafova za bolje razumijevanje i bržu interakciju.

6. Proliferacija uređaja na dodir

Već smo govorili o tome kako mobilna tržišta ne pokazuju znakove usporavanja. Ipak, imamo sve više ekrana osjetljivih na dodir koji su dio desktop uređaja. Kombinacija ta dva svijeta učiniti će ekrane na dodir još značajnijim.

7. Sve veći napredak kompleksnosti animacija korisničkih sučelja

Kada je riječ o animacijama korisničkih sučelja, zasigurno ne želite da oni budu upečatljivi poput PowerPoint prezentacija. Zapravo, dizajneri se slažu kako animacije trebaju biti u službi funkcionalnosti.

One trebaju pomoći korisniku da jednostavnije koristi stranicu, a ne ometati ga u radu.