10 grešaka na vašoj web stranici

Web stranica za vašu tvrtku više nije luksuz - ona je obavezna. No, sama investicija u web stranicu ne znači da je ona efektivna u komunikaciji s korisnicima te da vam poboljšava poslovne rezultate.

Iako može postojati mnogo razloga zašto vaša web stranica nije efektivna.

Donosimo vam 10 najčešćih.

 

1. Nije prilagođena mobilnim platformama

Ovo nije iznenađenje, no po prvi puta se mobilni i tablet uređaji koriste više od desktop računala. Kako se mobilna revolucija nastavlja širiti svijetom, ovaj trend će se nastaviti. Drugim riječima, korištenje interneta se prebacuje sa desktop računala na mobilne uređaje. To znači da vaša web stranica mora biti optimizirana za mobilne korisnike.

Nažalost, i dalje postoji mnogo web stranica koje nisu prilagođene mobilnim uređajima. To je jednostavno loše za posao jer može dovesti do penala od strane Googlea, smanjenih stupnjeva konverzije i lošeg iskustva za vaše korisnike.
Kako biste bili sigurni da je vaša web stranica spremna za mobilne korisnike, uvjerite se da koristite responzivan dizajn i testirajte vašu web stranicu. (Google’s Search Console Mobile Friendly Test link)

1 10.gresaka 

2. Previše žargona

Jasno nam je da ste vi ekspert u području kojim se bavite i želite pokazati svoje znanje i autoritet. No, ukoliko se ne obraćate direktno kolegama iz vaše industrije, prosječan klijent neće razumjeti tehnički jezik i industrijski žargon koji koristite kako biste opisali vašu tvrtku na web stranicama.
Izbjegavajte žargon i koristite jednostavan i jasan jezik koji će vaši klijenti lako razumjeti.

 

3. Manjak sadržaja

Vaši klijenti imaju problem. Oni dolaze na vašu web stranicu kako bi ga riješili. Zato vaša web stranica mora sadržavati svjež i koristan sadržaj koji odgovara na njihova pitanja.
Zapamtite, to ne znači da oni traže upravo vašu tvrtku.

Dovoljno je da traže sadržaje ili odgovore iz područja kojim se bavite ili srodnih područja. Ukoliko se na vašoj stranici nalazi sadržaj vezan za navedene teme, izgledno je da će posjetiti vašu stranicu.

 2 10.gresaka

4. Skrivanje ključnih informacija

Ako klijenti traže upravo vašu tvrtku, oni žele brzo doći do bitnih informacija poput:
-adrese vaše tvrtke
-kontakt podataka (e-mail adresa i broj telefona)
-društvenih mreža
-radnog vremena, cjenika i stranice "O nama"
Začudili biste se kada biste vidjeli koliko tvrtki nema ove podatke na svojim web stranicama.

5. Sporo učitavanje

Posjetitelji očekuju da se web stranica učita brzo. Zapravo, 47% posjetitelja očekuje da će se web stranica učitati unutar 2 sekunde. Također, bitno je zapamtiti i da će se 79% posjetitelja kojima se ne sviđa iskustvo na vašim web stranicama rijetko vratiti na vaše stranice.

Brzinu web stranice možete testirati alatima poput Pingdoma i GTmetrixa. Ovi alati daju analizu i savjete kako poboljšati vašu web stranicu.

 5 10.gresaka

6. Nemate jasno definiran call-to-action

Ne želite ostaviti posjetitelje zbunjene tako da ih tjerate da pogađaju što želite da rade na vašoj web stranici. Dajte im jasne upute tako što ćete kreirati call-to-action gumb ili poveznicu u obliku teksta.

Zapamtite, bez ovih gumba, vaš se potencijalni klijent neće odmah odlučiti za vaše usluge ili resurse koje nudite. Kada se ovo dogodi, ne dobivate važne poslovne konverzije.

 6 10.gresaka

7. Zastarjela je

Web stranice koje se redovno održavaju i imaju suvremen dizajn stvaraju povjerenje. To ne znači da trebate mijenjati vašu stranicu svaki mjesec, ali ako su prošle godine od posljednjeg redizajna, tada je vrijeme da napravite nešto modernije.

8. Pretrpana je i naporna

Vjerovali ili ne, još uvijek postoje tvrtke koje inzistiraju na pokretanju glazbe ili video sadržaja automatski, čim dođete na njihovu web stranicu. Još gore, ove web stranice su često pune reklama, žarkih boja i napadnog teksta. Takve stranice su jednostavno naporne i spore zbog svog tog sadržaja. Pa, koliko će se ljudi ikada vratiti na takvu web stranicu?

Imajte na umu da vaši korisnici često pregledavaju vašu stranicu na mobilnim uređajima. To znači da ona mora biti jednostavna i organizirana. Koristite minimalnu količinu informacija, podnaslove, liste i grafičke elemente kako bi vaši posjetitelji jednostavnije shvatili sadržaj.

10 gresaka

9. Košarica za kupnju ili platforma za plaćanje je u kvaru

Ukoliko se ne oslanjate na third-party rješenje za plaćanje ili košaricu, vaša je dužnost redovito provjeravati da sve funkcionira kako bi trebalo. Nećete moći prodati proizvode ili primiti uplate ukoliko neka od komponenti ne radi.

10. Ne vodite posjetitelje na različite stranice

Mnoge tvrtke šalju sav svoj promet na naslovnu stranicu, umjesto na važne poveznice do kojih njihovi posjetitelji zapravo žele doći. No, činjenica je da naslovnica nije toliko važna za opći promet i dizajn.

Umjesto toga, krenite sa stvaranjem specifičnih landing stranica za različite tipove potencijalnih kupaca.

 

 Izvor : www.entrepreneur.com