Google radi na razvoju glasovne kupovine u tražilici

Google radi na razvoju glasovne kupovine
Google radi na razvoju glasovne kupovine

Sa porastom mobilnih pretraživanja i raznih upita govorno pretraživanje je počelo imati veliki udio u tome kako korisnici pretražuju Google, posebno radi načina kako glasovni upit želi biti oblikovan, npr. način na koji se želi prikazati na zaslonu ili preoblikovati upit.

Tijekom svog govora početkom ovog mjeseca kao SMX West, Behshad Behzadi – direktor Google-ove tražilice

u Zurich-u je otkrio da Google trenutno radi na glasovnom shoppingu kao nadogradnji uobičajenog glasovnog pretraživanja ali konkretno sprecificirano za kupovinu tj. shopping.

„Radimo na glasovnom shoppingu,“ rekao je Behzadi. „Definitivno se krećemo u tom smjeru.“

Što je to točno glasovno kupovanje?

Slično tome kako uobičajen glasovni upit ima proširenja i prerađen je da nema ponavljaja početnog upita tako će i primjenom tih načela glasovna kupovina biti u online shoppingu.

Behzadi je također ponudio neke primjere upita na glasovnom shoppingu tipa „Želim taj proizvod X puta jeftiniji“ ili „Koje trgovine su oko mene?“. Behzadi nije otkrio vremenski rok kada bismo mogli ugledati glasovnu kupovinu online, samo je nagovjestio da je sve na putu prema tome.

Ako prodajete neke proizvode to je područje koje želite imati u vidu. Mnogi SEO-i kreiraju web stranice na način da se fokusiraju na glasovna kupovna pretraživanja loveći sav dostupan promet koji se vrti na web stranicama kojima su poslani najčešći upiti vezani uz glasovnu kupovinu. Mnogi to koriste kao zamjensku strategiju i dalje zadržavaju stranice koje im bolje služe u prometu kroz desktop i ne-glasovne pretrage.

Također bi moglo imati utjecaja i na uobičajeno plaćanje i plaćanje klikom kod rezultata pretraživanja. Neki AdWords izlagači su imali uspjeha sa kampanjama ciljajući prvenstveno na glasovnu potražnju i također to može biti još jedno područje u kojem bi se glasovna kupovina proširila.