5 značajki koje web shop mora imati

Postoji mnogo savjeta i trikova kojima svoju web trgovinu možete pretvoriti u prodavački stroj, no danas ćemo se fokusirati na značajke koje jednostavno moraju postojati.

Nema izlika!

1. Secure Sockets Layer (SSL)

Ukoliko se kupac odluči kupiti nešto na vašim stranicama, treba mu nekakva vrsta potvrde da njihovi podaci o karticama neće biti prodani, korišteni na krivi način i da ih netko neće presresti. Ne možete kontrolirati njihovo računalo i osigurati 100% sigurnosti, no možete kontrolirati vašu web stranicu i interakciju između nje i kupca. To se postiže korištenjem SSL certifikata. SSL certifikat se koristi za enkripciju komunikacije između vaše web stranice (servera) i kupca (klijenta) kako bi se osiguralo da nitko ne može presresti podatke i ukrasti ih.

Postoje mnogi načini za presretanje podataka, no enkriptirani podaci hakerima ne znače ništa jer ih ne mogu dešifrirati.
Ukoliko web URL sadrži "https" umjesto originalnog "http", tada je osiguran SSL certigikatom.

google home
Čak i veće web stranice koje ništa ne prodaju, poput Googlea, koriste SSL. Također su najavili da će uzimati u obzir sigurnost stranice kod rangiranja rezultata pretraga, tako da je SSL bitan i kao aspekt optimizacije za tražilice.

 

2. Call to Action (CTA)

 Ako je nešto sigurno, to je da trebate barem jedan call-to-action na svakoj stranici. On mora biti lako prepoznatljiv i treba potaknuti kupca na daljnje istraživanje ili kupnju. 


Postoji nekoliko namjena CTA:

-Prodati proizvod/uslugu - Kada kupac klikne na poveznicu "saznaj više" ili "kupi odmah", to obično znači da ih zanima što imate za reći. Interes može značiti prodaju i zasigurno ne želite propustiti prodaju samo zato što ju niste učinili lakšom za kupca.

apple home 2

-Informirati kupce - Voditi kupca kroz vašu web stranicu je idealno. Ukoliko se kreću web stranicom, to znači da razumiju proizvod i pokazuju veću dozu interesa za njega i vašu tvrtku. Nekada je call to action sve što je potrebno kako biste osigurali prodaju.

sony home 2

-Skupljanje informacija - Što se više kupci kreću vašim stranicama, bolje ćete razumjeti što točno traže. Npr., stranica s filterima koja sadrži sve cipele koje imate u ponudi će vam samo reći da kupci žele cipele. No, posebne stranice posvećene formalnim cipelama, cipelama za svakodnevnu uporabu, dječjim cipelama itd. će vam točno reći što kupce zanima. Popularni proizvodi moraju biti lakši za pronaći od ostalih proizvoda.basecamp home 2

Primjeri - Sony, Apple, Basecamp

 

3. Uštede i rasprodaje

Ako nešto znamo o kupcima, to je da obožavaju rasprodaje i sve oblike uštede. Većina kupaca koji su barem malo zainteresirani za nešto su spremni pročitati i istražiti više ako je rasprodaja u tijeku. Crni petak je osnovni primjer - ljudi kupuju velike elektroničke uređaje cijele godine, no kada dođe crni petak, kao da su svi zainteresirani za novi TV. Cijene stvaraju razliku i oglašavanje rasprodaja i drugih oblika ušteda od početka je idealan način za osigurati prodaju.

Postoji nekoliko vrsta ušteda koje se često koriste za privlačenje novih i starih kupaca:

-Popusti na dostavu - Popusti na dostavu su atrakcija. Primjer - nije bitno koliko stvari kupite, dostava košta 5$. Ako kupujete paket olovki, ovo nije idealno, no ako kupujete TV, paket olovki, stalak za TV i novi audio sustav, to će vas koštati bogatstvo. U tom slučaju, ovo je odlična prilika.

 

popusti na dostavu 3

-Blowout rasprodaje - Velike rasprodaje su zapravo mini crni petak. U takvim rasprodajama nudite proizvode po značajno nižim cijenama. U većini slučajeva, popusti su i do 50%. Ovakve rasprodaje mogu privući mnogo kupaca i dosta njih će pogledati i proizvode koji nisu na rasprodaji, ali ih ipak zanimaju. Tajming je ključan.

blowout 3

-Ponude dana - Ukoliko je moguće, idealno bi bilo imati "ponudu dana" svaki dan kako biste potaknuli kupce da se svaki dan vraćaju na vaše stranice. Na istoj stranici je korisno i postaviti call to action za ostale stranice koje želite promovirati. Za neke tvrtke, moguće je imati tjedne ponude ili samo jednu dnevnu ponudu umjesto više njih. Velike tvrtke si mogu priuštiti i više od 300 posebnih dnevnih ponuda.

ponuda dana

 

4. Košarica za kupnju koja je laka za korištenje

Zamislite se u redu u dućanu. Već ste odabrali što želite i spremni ste kupiti to. Toliko ste spremni da novac držite u ruci. Postoji samo jedan problem - blagajnik ima problema s računalom. Zapravo, svi blagajnici imaju probleme.

Frustracija se može toliko nagomilati da kupci jednostavno odluče otići. Mnogo e-commerce dizajnera je toliko fokusirano na proces kupnje da zaborave na naplatu. Naravno, uhvatiti pozornost kupca i dovesti ga do točke da je spreman kupiti proizvod je najteži dio, no teško je i zadržati ga na vašim stranicama.

amazon 4
Sve košarice moraju biti lake za korištenje. Bitna stvar je da korisnici ne vole ispunjavati obrasce. Mrze ih i izbjeći će ih gdje god je to moguće. Koristite obrasce jedino na mjestima gdje je to potpuno neophodno.

Na kraju trebate pitati kupca želi li napraviti račun na vašoj stranici za bržu kupnju i proces plaćanja u budućnosti. Začudili biste se koliko će kupaca odabrati ovu opciju samo zbog brzine i lakoće korištenja.

5. Pretraga i navigacija

Kako bi netko nešto kupio, prvo to nešto mora naći. Polje za pretragu je idealan način za brzi pronalazak proizvoda koji tražimo. Iako je pretraga najlakši način navigacije web stranicom, postoje druge opcije koje mogu pomoći kupcima suziti ponudu na baš ono što ih zanima. Najčešće te opcije nazivamo filterima. Pretraga se može obaviti prije ili nakon postavljanja filtera.

reebok home

 

Zaključak

Vaš cilj je stvoriti sigurnu web stranicu koja će biti najbolji izbor u području kojim se bavite, dakle morate koristiti dizajn koji je lak za korištenje te često nuditi rasprodaje, besplatne bonuse i ostale ponude.

 

Izvor: ecommerce-platforms.com