Fotografije za web stranice za apartmane

Kvalitetna fotografija u oglašavanju smještaja
Kvalitetna fotografija u oglašavanju smještaja

Važnost kvalitetne fotografije u oglašavanju smještaja

Svoj smještaj svoje aparmene, ville oglašavate putem putem web portala, web stranica, on line booking agencija. Pri tome morate biti svjesni i činjenice da vaš potencijalni gost kupuje svoj odmor preko fotografija koju ste mu pokazali. Bez obzira što vi mislili o tome koliko je vaša vila lijepa i ugodna, gost mora osjetiti i prepoznati specifičnost i ljepotu vašeg apartmana iz vaše fotografije.

Dobra fotografija je ključna stvar u marketingu, loša isto tako ali s drugačijim efektom. Ponekad možda mislimo kako fotografija i nije toliko bitan faktor u cijelom poslu ali mišljenja raznih stručnjaka i istraživanja tržišta govore drugačije. Zato je vrlo bitno da svaki iznajmljivač vodi računa s kakvim fotografijama prezentira svoju ponudu.

Vremena kada su gosti bili zadovoljni samo sa suncem, morem, jednostavnim smještajem i ćevapima su definitivno prošlost. Znamo gosti su sve zahtjevniji. Današnji turisti, zahvaljujući Internetu, imaju ispred sebe pregršt informacija, opcija, destinacija i ponuda, a kada netko ima više opcija na raspolaganju teže ga je nagovoriti da izabere baš vas.

Istaknite se fotografijom iznad konkurencije

Imajte na umu da se potencijalni gost mora pronaći u vašoj smještajnoj jedinici, te percipirati prostor na način da poželi doći baš kod vas, te kada radite fotografije, nemojte ih praviti sterilinima, ubacite na fotografije i ljude koji su u bazenu, ili za stolom ili dok odmaraju na terasi. Okupite prijatelje, obitelj i sudjelujte u nastajanju fotografija vaše nekretnine.

Magazin Forbes posvetio je jedan cijeli članak o važnosti fotografije u tržištu nekretnina. U tom je članku bilo istaknuto kako osoba ne bi uopće trebala oglašavati svoju nekretninu bez kvalitetnih fotografija te kako u današnje vrijeme koje je preplavljeno raznim informacijama imamo svega nekoliko sekundi da privučemo nečiju pažnju.

Slika govori više od 1000 riječi, (u našem slučaju fotografija) ne bojte se upotrebiti ju, vratit će vam se kroz povećani booking.

Iznajmljivači su jako svjesni konkurencije, zato se ulaže mnogo truda i novaca da bi se podigao nivo smještaja na višu razinu. No, kad je sve gotovo i spremno, počinje drugi dio posla, možda i teži, a to je privući gosta koji ima mnogo opcija i ponuda na raspolaganju. Pošto se danas sve više toga dešava na internetu, ne treba posebno spominjati što na osobu koja gleda u ekran najviše utječe,  naravno, fotografija.

Razmišljajte kao turist prilikom oglašavanja smještaja

Npr. stavimo sebe u ulogu turista koji je već odabrao destinaciju gdje će provesti 10 dana te je sada u potrazi za smještajem.

Recimo da smo se odlučili za privatni smještaj. Stranica koja oglašava ponudu nakon unošenja parametara izbaci nam 200 rezultata. E sada, kojim ćemo se kriterijumima voditi u izboru našeg smještaja? Ako je to isključivo cijena onda ćemo gledati samo cijene. Ali ako se tih 10 dana želim stvarno opustiti, odmoriti i ugodno osjećati, neće mi samo cijena biti važna nego i prostor u kojem ću boraviti.

Hoćemo li pogledati svaki od tih 200 oglasa? Nećemo, jer nemamo za to vremena. Koje oglase nećemo uopće da pogledamo? One koje nemaju slika. One koje imaju slike ali su mutne, tamne, presvijetle – jednom riječju loše – vjerojatno isto nećemo gledati. Zašto? Jer loša fotografija ostavlja dojam da je i sam objekt loš (a objekt je možda vrhunski).

Koje ćemo oglase onda gledati? Sigurno ćemo najprije kliknuti na onaj koji kao početnu sliku nudi nešto lijepo i privlačno. Kao što ćemo mi kliknuti na oglase s lijepim slikama tako će isto učiniti i drugi. Ne moramo onda posebno naglašavati da oglasi s ljepšim fotografijama imaju puno više šansi od onih drugih.

Oglasi s kvalitetnijim fotografijom plijene više pažnje

Jedna studija je pokazala da čak 60% kupaca nekretnina (a tu možemo svrstati i turiste koji traže smještaj) u svojim internet potragama najviše pažnje pridaju fotografijama. Takođe, na internetu možemo naći mnogo tekstova kompetentnih osoba koji naglašavaju koliko je kvalitetna fotografija jako bitan faktor u prezentiranju svoje nekretnine radi prodaje ili iznajmljivanja.

Fotografije interijera i eksterijera

Fotografije smještaja možemo podijeliti u dvije kategorije: fotografije interijera i fotografije eksterijera. Što mislite koje su važnije?

Uvriježeno je mišljenje kako je najvažnije fotografirati kuću i okoliš – vrt s domaćom salatom, cvijeće i ljuljačke. Neki čak idu tako daleko da fotkaju i grad u kojem se apartman nalazi, njegove znamenitosti ili zalazak sunca na plaži što, vjerujte, ne zanima nikoga.

Dobro, fotografije kuće i okoliša jesu itekako bitne da osoba vidi kako izgleda objekt u kojem će boraviti. No ipak, fotografije koje moraju dominirati u predstavljanju našeg smještaja trebaju biti one koje prikazuju interijer.

Ako u oglasu postavite npr. 15 fotografija, 10-12 trebale bi biti interijer a tek manji broj eksterijer. Naravno ako se radi o nekom top objektu s bazenom ili prekrasnoj kući za odmor onda to svakako treba istaknuti. No ljude uopćeno puno više zanima kako je unutra pošto tamo borave duže vremena nego ispred kuće ili u vrtu.

Isto tako, vodite računa da ne objavljujete previše fotografija. Bolje je staviti manje njih ali da budu lijepe nego puno njih a da ih pola ne valja. Rekli smo da je najvažniji onaj prvi dojam koji netko stekne o vašoj ponudi, stoga bi fotografija koja je početna ili naslovna u oglasu trebala biti ona najbolja, koja će privući pažnju.

Kako do kvalitetne fotografije za vaš apartman ili vašu vilu?

Najjednostavnije i najbolje je angažirati profesionalnog fotografa koji će doći i fotografirati smještajnu jedinicu na način da  svaki  apartman, okućnica, ili nekretnina izgleda primamljivo za najam. Pravi fotograf može od fotke "napraviti čudo", a bez da je  “slagao”, već je samo istaknuo ono što je najbolje.

Profesionalni fotograf ima svoju cijenu i ako vam se čini da je to veliki trošak, razmišljajte o tome na dugoročno.  Više godina možete nuditi iste kvalitetne fotke, te će vam se ta kratkoročno visoka investicija, itekako isplatiti. Dobru fotografiju (posebno interijera) teško je dobiti bez adekvatne opreme, rasvjete i bar elementarnog znanja o obradi fotografija.

Nemojte trošiti za profesionalni aparat da bi fotkali amaterski, to možete napraviti i uz svaki bolji smartphone, posljedica će biti da će takva fotografija ipak odisati neprofesionalizmom i zasigurno vam neće povećati booking.

Više o toj temi, kako do kvalitetne fotografije, čitajte u člancima na našem blogu:


- Zašto je dobra fotografija važna za uspjeh web projekta
VAŽNOST DOBRE FOTOGRAFIJE U WEB DIZAJNU

 

Ipak ako se odlućite sami fotografirati, nekoliko tehničkih savjeta o fotografiranju smještaja

Ako želite sami fotografirati vaš apartman, možete, ali pritom morate voditi računa koji fotoaparat će te koristiti (ne radite to s smartphonom  bez obzira na broj megapipksela njegove kamere), te u koje doba dana je najbolje za fotografiranje vašeg objekta – da li je to rano ujutro, sredina dana ili pred večer.

Zatim, važno je ne samo nasumično okinuti 20 puta, već pomno razmišljati o kompoziciji, naglasiti fotografijom ono što mislimo da je bitno za gosta, ono po čemu se naš objekt ističe i za ono što mislimo da je posebno u odnosu na druge – istaknimo to u prvi plan.


Ne zaboravite, koliko je dobra fotografija u poslu iznajmljivanja bitan faktor govori i ona stara izreka ”Slika govori više od tisuću riječi” .

Fotografije, fotografiranje apartmana možete prepustiti i web agenciji, fotografije će biti vaše vlasništvo i neće biti skuplje nego da vi najmite fotografa. Web agencija ima više iskustva u suradnji s lokalnim profesionalnim fotografima i zna ih uputiti na ono bitno.

Zatražite ponudu za izradu web stranice za vaš apartman, vašu villu... vaš smještajni objekt.