Što je SEO pisanje?

Da bismo to objasnili, prvo moramo znati što je SEO. To je kratica za Search Engine Optimization, odnosno optimizacija za tražilice. No prije svega, SEO znači planiranje, stvaranje i tek onda optimiziranje sadržaja.

Tim procesom bave se sve digitalne agencije koje drže do sebe, web dizajneri, te svi u radnici u marketingu koji žele uspjeti u svom poslu. Malo prije smo spomenuli što SEO predstavlja, no što je s pisanjem?

 

Evo odgovora: SEO pisanje je prije svega strategija koju treba dobro isplanirati, i koja ima svoje korake koji vode k njezinom ostvarenju. To uključuje:

  1. 1. Odabir onih ključnih riječi pomoću kojih želite da vas pronađu i prepoznaju na tražilicama- poželjno je da ih bude između 3-5, od kojih jedna mora biti glavna, a ostale sporedne, ali da sve zajedno tvore cjeloviti pojam
  2. 2. Pisanje korisnog, važnog i vjerodostojnog sadržaja-to će snažno potaknuti čitatelje da dijele vaš sadržaj i da on dođe do što većeg broja korisnika. Tu na scenu nastupa kreativnost:  načini na koje ćete to postići raznovrsni su i neograničeni; od popisa s oznakama, informacijske grafike, multimedijskih sadržaja… Odluka je na vama.
  3. 3. Long-tail keywords-opet malo engleskog, ne bez razloga. To je nešto veći broj ključnih riječi koje pomažu suziti pretragu na tražilici i dovesti korisnika do bržeg pronalaska željenog proizvoda ili usluge. Drugim riječima, malo detaljniji i ciljani opis onoga što tražite
  4. 4. Posljednji, no ne najmanje važan korak-koristite ključne riječi u poveznicama vaše stranice. U ovoj fazi također je važno znati s kojim bi se još stranicama bilo dobro povezati i kako to napraviti

Glavni sastojak SEO pisanja su, dakle, pomno odabrane ključne riječi, oko kojih se zapravo vrti cijela priča. Na taj način vaša stranica može se nalaziti visoko među rezultatima pretrage u tražilicama, s ciljem da bude maksimalno pristupačna.

Rekli smo da je SEO pisanje proces, a njegov preduvjet je kreirati sadržaj koji će doprijeti do ciljane publike. Jednom kada to napravite, sve ostalo ići će kao podmazano. Ono što slijedi su, naravno, ključne riječi, koje vam mogu uvelike olakšati plasiranje vaše stranice. Tu pomažu SEO alati, poput Infinite Suggesta, SEORCH-a, Kparsera, a šećer na kraju je Keywords Everywhere.

U SEO pisanju bitno je istaknuti sadržaj koji odgovara cilju pretraživanja. Želim reći da vaše ključne riječi moraju biti toliko dobro osmišljene da ljudi u njima vide smjernicu. Rezultate također donose detaljno i iscrpno napisan sadržaj, a dobitna je kombinacija ključnih riječi koje se nalaze u njemu. Za kvalitetno SEO pisanje važno je da bude poput bogatog i kvalitetnog obroka. Ostali sastojci koje nipošto ne smijete ignorirati dok ga pripremate su: optimizacija glavnih oznaka (title tags), meta opis isto neka bude dobro napisan i upečatljiv. Korištenje hiperlinkova izvrstan su korak ka optimiziranju vašeg sadržaja i za čitatelje i za tražilice. I povezivanje s mjerodavnim stranicama-ne propustite taj korak.

Da ponovimo: SEO je više od optimizacije, to je strategija koja iziskuje vrijeme i trud, ali je vrijedna svega toga jer zaista pomaže u poslovanju. Pravila su da nađete optimalne ključne riječi, da ih uklopite u sadržaj koji, što je vjerodostojniji, to bolje-AUTENTIČNOST je broj 1. Sve to objedinite s linkovima na vašu stranicu ili stranice i uspjeh vam je zajamčen.

Da, SEO pisanje ima svoje zakonitosti pri pisanju, ali je umjetnost za sebe jer načina kojima možete doći do prvog, ili barem što višeg mjesta na pretraživaču, ima koliko god želite. Poštujte samo korake dok pišete, i istodobno oslobodite svoju kreativnost.


U nastavku na ovaj članak čitajte i:  Zašto je SEO pisanje važno ?