Payment gateway: servis za online autorizaciju kreditnih kartica

Payment gateway: servis za online autorizaciju kreditnih kartica
Payment gateway: servis za online autorizaciju kreditnih kartica

Ako želite da vam kupci u vašem web shopu plaćaju kreditnim karticama, osim usluge izrade web trgovine trebate omogućiti online autorizaciju tih kreditnih kartica u realnom vremenu. Tu uslugu nudi nekoliko hrvatskih tvrtki tzv. payment gateways ili online sustavi za internet naplatu.

Payment gateway (PG) u vašem web shopu isto je što i POS uređaj u fizičkoj trgovini. Jednako kao što POS uređaj omogućuje izravnu vezu s bankom kada kupac stoji pred vama na blagajni s kreditnom karticom, tako se online payment gateway u trenutku kupnje spaja s bankom / kartičarem preko interneta i provjerava kredibilitet nositelja kreditne kartice. Transakcija / provjera obavlja se u stvarnom vremenu i traje nekoliko sekundi.

Kada kupac klikne gumb "Kupi", vaša web trgovina povezuje se s payment gatewayem (kupac se privremeno preusmjeri na njegovu web stranicu), a koji je povezan s relevantnim bankarsko-kartičarskim kućama. Bankarsko-kartičarska kuća provjerava podatke o kreditnoj kartici (valjanost kreditne kartice i platežna sposobnost kupca). Ako su podaci ispravni, kupac dobiva potvrdu o uspješnoj narudžbi i kupovina je zaključena. Ako podaci nisu ispravni, kupac dobiva poruku zbog čega njegova narudžba nije prihvaćena i kako to ispraviti.
Podatke o kreditnoj kartici kupac upisuje na web stranici Payment Gatewaya i vi ne morate  brinuti o sugurnosti broja njegove kreditne kartice.

Da li moja web trgovina obavezno mora podržavati plaćanje kreditnim karticama?

Ne mora, ali se preporučuje. Hrvatski e-biznis rapidno raste i sve je više kupaca iz Hrvatske spremno izvaditi kreditne kartice. Kupovina kreditnim karticama sigurna je, bez obzira na to kakve se priče raspredaju po medijima.

Ako želite primati uplate i iz inozemstva, tada i nemate izbora: stranci preferiraju kreditne kartice i online prodaja neće vam biti uspješna bez njih. Svi dolje navedeni payment gateway sustavi podržavaju uplatu putem kreditnih kartica stranih državljana.

Kome sve plaćate i tko je sveuključen u spajanje webshopa s payment gatewayem?

Kada pokrenete web trgovinu u kojoj želite omogućiti sigurno plaćanje kreditnim karticama, surađivat ćete s 3 tvrtke:

 • Banka / kartičar. S njima potpisujete ugovor o prihvatu kreditnih kartica. Njima plaćate postotak od svake transakcije. Kod njih otvarate žiro-račun na koji će stizati uplate od kupaca (ako žiro-račun imate otvoren u nekoj drugoj banci, svejedno ćete morati otvoriti još jedan žiro-račun baš kod ovih kartičara / banaka).
 • Payment gateway tvrtka: vlasnik sustava koji tehnološki spaja, tj. posreduje između vaše web trgovine i banke/kartičara. Njima plaćate naknadu za priključenje i naknadu za korištenje sustava (kod nekih i naknadu po transakciji).
 • Web agencija: ona vam je postavila web shop i ona treba povezati vaš web dućan s payment gateway tvrtkom (to smo mi, KUHADA). Nama plaćate modul za integraciju, uslugu integracije, prema cjeniku iz donje tablice.

Hrvatski servisi internet naplate (payment gateways), njihove cijene i značajke

Navodimo sve cijene četiri najpopularnija hrvatska sustava za online naplatu te sve ostale cijene koje vrijede za pokretanje web trgovine s naplatom putem kreditnih kartica.

 Payment Gateways (hrvatski servisi internet naplate)
Najvažnije značajke wspaypayment gateway logo
WSpay
više informacija
rba etomitreba
RBA e-ToMiTreba!!
više informacija
t com payway payment gateway web shop logo
T-Com PayWay 
(Standard)
više informacija
pencepay logo paymet gateway hrvatska.png
Pencepay 
(prije: Ouroboros)
više informacija
       KUHADA PREPORUKA  
Naknada za priključenje na sustav (otvaranje korisničkog računa) nema nema 2000 kn jednokratno 950 kn jednokratno
Naknada za korištenje sustava 2.380 kn godišnje nema 200 kn mjesečno 200 kn mjesečno
Provizija po transakciji nema Postotni model naplate:
 • 5% na svaku transakciju, bez obzira na iznos transakcije. Povrh ovog postotka, ne plaćate nikakve druge naknade.
Fiksno-postotni model naplate: *
 • 1% za transakcije do 499,99 kn
 • 5 kn za transakcije iznad 500,00 kn
ovisno o modelu
Podržane platne kartice Kreditne: MasterCard, Visa, Diners, American Express
Debitne: Maestro, Visa Electron
Kreditne: MasterCard, Visa Kreditne: MasterCard, Visa, Diners, American Express
Debitne: Maestro
Kreditne: MasterCard, Visa, American Express
Debitne: Maestro
Mogućnost prilagodbe autorizacijske stranice dizajnu vaše web trgovine** Autorizacijsku stranicu dizajnerski prilagođuje KUHADA agencija. DA NE DA DA
         

KUHADA-ova usluga integracije s odabranim payment gateway sustavom.
Modul za spajanje uključen u cijenu.
 

Ovo je jedina usluga koju plaćate KUHADA agenciji.
Sve ostale cijene iz ove tablice plaćate kartičarima ili payment gatewayu. 

2000 kn jednokratno
100 kn / mjesečno za održavanje i podršku
2000 kn jednokratno
100 kn / mjesečno za održavanje i podršku
1500 kn jednokratno
100 kn / mjesečno za održavanje i podršku
2000 kn jednokratno
100 kn / mjesečno za održavanje i podršku
Potrebno je imati otvoren Žiro-račun u PBZ banci za primanje uplata putem MasterCard, Visa i American Express kreditne kartice Žiro-račun u RBA banci za primanje uplata putem MasterCard i Visa kreditne kartice Žiro-račun u PBZ banci za primanje uplata putem MasterCard, Visa i American Express kreditne kartice Žiro-račun u PBZ banci za primanje uplata putem MasterCard, Visa i American Express kreditne kartice

* NAPOMENA: osim ovih iznosa plaćate i postotak koji uzima svaki kartičar (oko 5%, za točan postotak obratite se kartičarskim kućama).

** Autorizacijska stranica učitava se u trenutku kada se kupca preusmjerava s vašeg web shopa na stranicu za upis podataka o kreditnoj kartici i sigurno online plaćanje. Ta se stranica fizički nalazi na serveru i na web adresi payment gateway tvrtke i njen dizajn po zadanome ne izgleda kao dizajn vašeg weba, već je vidljivo drukčiji.
Dizajn autorizacijske stranice prilagođujemo zato da vašeg kupca ne zbunimo naglom promjenom vizualnog identiteta i boja, što bi ga moglo odvratiti od kupnje.

VAŽNO: ova tablica sadrži cijene drugih tvrtki i zbog toga su te cijene podložne promjenama (KUHADA nad njima nema kontrolu, već je informacije prenio u najboljoj namjeri).
Navedene cijene ne uključuju PDV.

Postupak i koraci za omogućivanje naplate kreditnim karticama

 1. 1. Kontaktirajte izravno payment gateway tvrtku. Oni će vam pružiti kontakt podatke osoba u bankarskim / kartičarskim kućama s kojima ćete potpisati ugovor o prihvaćanju kreditnih kartica u vašem web shopu.
 2. 2. Zatražite priključenje na odabrani payment gateway (kontaktirajte payment gateway tvrtku).
 3. 3. Informirajte KUHADA o tome koji ste payment gateway odabrali.
 4. 4. Pošaljite u KUHADA sve podatke (upute, korisnička imena i šifre) koje ste dobili od payment gateway tvrtke.
 5. 5. Nakon toga KUHADA i payment gateway tvrtka dovršit će proces integracije te tijekom većine tog procesa neće biti potrebna vaša intervencija.

Naruči Payment Gateway modul, ugradnju i podršku


Moduli za spajanje na webshop sve HR payment gatewaye.