ADD-ON DOMENA

ADD-ON DOMENA - ADD-ON DOMEIN za razliku od PARKIRANE domene koja upućuje na isti sadržaj kao Vaša osnovna domena, ADD-ON domena funkcionira kao zasebna web stranica sa različitim sadržajem (ili isti sadržaj a drugi jezik i sl.), određena prednost je ta što se ne mora zakupljivati još jedan HOSTING RAČUN već add-on domena koristi resursima već zakupljenog hosting računa vaše glavne domene. Da bi je koristili morate registrirati još jednu domenu koju ćete koristiti kao ADD-ON domenu. ADDON domena znaći nema vlastiti cPANEL već se njeno administriranje vrši preko cPANEL-a glavne domene.

CARBON OFFSET

Carbon offseting - Hosting data centri (server farms) -ili NOC (Network operations center )ili koji za svoje napajanje ne koriste direktno energiju iz obnovljivih izvora, koriste financijski instrument Carbon offset sa ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova. Carbon offsets se mjeri u metričkim tonama ekvivalenta ugljičnog (carbon dioxide-equivalent (CO2e) ) i može biti zastupati neku od 6 primarnih kategorija stakleničkih plinova. Jedan carbon offset predstavlja redukciju od jedne metričke tone ugljičnog dioksida ili je ekvivalent za neke druge stakleničke plinove.

CMS

Sustav za upravljanje sadržajem, to je softver koji Vam omogućava da bez ikakvih dodatnih programa na Vašem računalu ažurirate i dodajete nove sadržaje na Vašu Web stranicu. Osim tih prednosti zbog svoje modularnosti omogućuje vrlo lako dodavanje novih komponenti tj. mogućnosti Vaše stranice (ankete, baneri, galerije, radio...i stotine drugih komponenti). Općenito postoje stranice sa i bez CMS softvera u pozadini, CMS Vam je od velike koristi na Vašoj stranici.

CPanel demo

Try Out  cPanel Demo Without Any Risk

We’ve created a fully featured online demo. You can login as a cPanel web site owner, server administrator, or reseller administrator. You will also be able to access a domain owner panel and a reseller domain panel.


From our online demo, you will receive first-hand experience some of cPanel’s features. Participate in our online demos and witness just how effortless key tasks can become.

Root & Reseller Admin

 

WEBHOST MANAGER® DEMO 11.48
Enable system administrators to run and maintain the server through WebHost Manager (WHM®). Use case – Services, Settings, Deployment Packages, etc.

Domain Owners

User ID: x3demob | Password: x3demob

CPANEL DEMO
Enable website owners to maintain their website through cPanel interface. Use case – Content, Design, Email, etc.

Reseller Domain

User ID: x3demoa | Password: x3demoa

RESELLER DEMO
Enable resellers to have a domain in cPanel on top of WebHost Manager access. Use case – Access to both sets of features set through Account Creation Limits.

DOMENA

DOMENA - DOMAIN je jedinstveno ime za Internet adresu neke web stranice, npr. mojaadresa.com Npr. ako se Vaša web stranica nalazi na adresi www.mojatvrtka.hr u tom slučaju naziv domene je 'mojatvrtka.hr', 'nastavak' ili drugi dio imena domene .hr znači da je to nacionalna besplatna domena. Osim besplatne .hr domene postoje i tzv. komercijalne domene (.com, .net, .org, .biz, .info...) one se plaćaju najčešće jednom godišnje ili se zakupljuju na više godina. Tvrtke, obrti, udruge, stranke, klubovi imaju pravno na trajno* dobivanje BESPLATNE .hr domene. Za dobivanje Rješenja i prava na korištenje besplatne nacionalne .hr domene potrebno je predati popunjen obrazac HRTLD P i kopiju vašeg Rješenja o registraciji tvrtke, udruge i sl. u DNS službu CARNET-a, (preduvjet je da je naziv domene koje tražite slobodan i da je u suglasju* sa imenom vaše tvrtke, udruge i sl.). Za registraciju komercijalnih domena bitan preduvjet je samo da je naziv domene koje tražite slobodan. Danas je na raspolaganju veliki izbor nastavaka* odnosno TLD-ova: (.com, .net, .org, .biz, .info...). TLD-ovi se dijele na gTLD (generic - .com, .net, .org...) i ccTLD (country code - .hr, .si, .ba..).

FTP

FTP - kratica za engl. riječi 'File Transfer Protocol' odnosno: 'Protokol za prijenos podataka'. Osim protokola, koji bazira na TCP/IP-u, FTP ujedno i označava Internet uslugu koja je realizirana s protokolom. Protokol omogućuje putem Interneta prijenos podataka medu različitim računalima odnosno serverima. U sakodnevnom radu koristimo ga za slanje datoteka web stranica na server (ili preuzimanje radi izmjene sa servera...), bilo da se radi o ažuriranju web stranice ili postavljanju nove web stranice. Preporučujemo program FILEZILLA besplatan je i ima mnogo mogućnosti (http://filezilla-project.org). Na našem hostingu moguće je kreirati jedan ili više dodatnih "FTP pristupa" u baš određenu mapu/e i tako olakšati rad sa web stranicom (npr. posebna mapa za PDF dokumente i sl.) ili koristiti te mape kao 'skladišta'.

HOSTING

Plaćanjem hostinga plaćate zapravo 'smještaj' Vaše dizajnirane web stranice na serveru odakle će konstantno biti vidljiva svim korisnicima Interneta. HOSTING nije besplatan i svaka tvrtka koja ga nudi kreira svoje cjenike i najčešće se plaća se jednom godišnje.

IP ADRESA

IP ADRESA – IP ADDRESS: adresa vaše web stranice u numeričkom formatu. IP znači Internet protokol i on je glavno sredstvo adresiranja svih računala spojenih na internet. IP adresa sastoji se od 12 brojeva u 4 grupe i 255 je maksimalni broj. 255.255.255.255 (quad-dot standard notation). IP adresa vaše stranice je statična (ne mjenja se), a IP adresa vašeg računala je dinamička (mjenja se pri svakom vašem spajanju na Internet). DNS serveri odnosno Domain Name System (DNS) zadužen je da vama pamtljivu adresu vaše web stranice 'mojatvrtka.com' pretvori u numeričku IP adresu npr. 79.29.79.15.

MINI WEB STRANICA

MINI WEB STRANICA - MINI WEB PAGE je web stranica koja se najčešće sastoji od samo jednog lista. Koristi se kao privremena stranica koja diže položaj na pretraživaćima poput Google-a, te čuva domenu dok se ne odlučite za pravu web stranicu. Također se može koristiti za promoviranje određenog proizvoda. Mini stranica sadrži osnovne informacije o tvrtci (kontakt informacije, logo), te je izrađena u skladu sa bojama firme.

PARKIRANA DOMENA

PARKIRANE DOMENE - PARKED DOMAINS su domene koje različitim imenom prikazuju isti sadržaj Vaše osnovne domene (web stranice). Npr. ako Vaša web stranica ima domenu www.mojatvrtka.hr, a Vi ste radi zaštite imena, brenda i sl. želite imati registrirano još i (mojatvrtka.com, mojatvrtka.net, mojatvrtka.info...) Registrirate te domene i postavite ih kao parkirane domene vaše glavne domene mojatvrtka.hr i sve će one kada ih netko upiše u web preglednik upućivati na isti sadržaj odnosno na Vašu web stranicu www.mojatvrtka.hr. Preduvjet je da sve te domene morate imati registrirane (što povećava cijenu), isto tako nije nužno da parkirana domena ima točno identičan naziv kao osnovna, kao u našem primjeru, on može biti i različit. Pogledajte primjer u svom pregledniku (brestaca.net je parkirna domena domene brestaca.com)...

PAYMENT GATEWAY

Payment gateway - Internet servis plaćanja, servis treće strane (third party. Servis za online autorizaciju kreditnih kartica u stvarnom vremenu. Tvrtke koje nude uslugu Payment gateway pri plaćanju na web shopu, preuzimaju posredništvo između kupca, web trgovine i banke odnosno kartične kuće. Kupac ne ostavlja broj kreditne kartice u web trgovini već se preusmjerava na stranicu Payment gateway tvrtke koja preuzima broj kartice i ostale podatke za obavljanje transakcije. Time se web trgovina / trgovac naš klijent oslobađa odgovornosti za čuvanje brojeva kreditnih katica... jer se samo plaćanje ne obavlja u njegovoj web trgovini, (već samo kupovina). Najrašireniji svjetski Payment gateway su PAY PAL, MONEY BOOKERS, a od domaćih: T-com PAYWAY, PENCEPAY, RBA e-ToMiTreba!!, PBZ MyCheckOut, WSpay, Webpay, Moneybookers

Opširnije

PODDOMENA

PODDOMENE - SUBDOMAINS: Uz Vašu glavnu domenu postoji mogućnost dodavanja više tzv. poddomena ili subdomena; one hijerarhijski stoje ispod glavne domene i uglavnom se koriste za dodatno označavanje posebnih područja web stranice ili samo za lakši i ljepši pristup do određenog dijela web stranice, primjer izgleda poddomene: www.poddomena.imestranice.hr. U praksi određeni direktoriji Vaše web stranice postaju poddomene. Npr. u mapu FORUM instalite neki softver za forum, i ne želite pristupati forumu na način: www.imestranice.hr/forum, već kreirate poddomenu i pristupate forumu na način: www.forum.imestranice.hr (Za razliku od Parkiranih i Add-on domena, Poddomena ne zahtjeva registriranje(zakup)dodatne domene).

PROMET

PROMET - MONTHLY DATA TRANSFER mjeri u gigabajtima (GB) na mjesečnoj razini. Svatko tko posjećuje Vašu Internet web stranicu, prouzrokuje promet između naših servera na kojima je smještena Vaša/e web stranica i svoga računala. Isto tako i Vi prouzrokujete promet, kada npr. ažurirate web stranicu preko CMS direktno na serveru; dakle uvijek kada se izmjenjuju Informacije sa Vaše stranice putem Interneta, nastaje promet podataka. HOSTING PAKET sa više GB dodjeljenog prometa je bolji i skuplji, cijena HOSTING paketa raste sa brojem dodjeljenih GB. Promet podataka se zbraja, i kad ispunite LIMIT PAKETA (zakupljenu količinu GB prometa) vaš HOSTING RAČUN će biti privremeno suspendiran do poćetka sljedećeg mjeseca ili zakupa većeg prometa (isto je i sa PROSTOROM). Naši prometi u paketima su tako veliki da vrlo vjerojatno nećete iskoristiti niti 1/10 MB prometa kojeg imate na raspolaganju.

PROSTOR

PROSTOR - DISK STORAGE SPACE mjeri u megabajtima (MB) na mjesečnoj razini, HOSTING PAKET sa više MB prostora pruža mogućnosti stavljanja više sadržaja na server, (HOSTING PAKET sa više MB prostora je bolji i skuplji, cijena HOSTING paketa raste sa brojem dodjeljenih MB). To znači da Vaša web stranica može imati više fotografija, tekstova, podstranica i sl. Isti raspoloživi PROSTOR odnosi se i na Vaše sandučiće za E-mail, što imate više prostora, možete dodijeliti vašim E-mail adresama više MB prostora i kreirati veći broj E-mail adresa...

RBA

Usluga Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) pod nazivom 'e-ToMiTreba!!' proglašena je najboljim web servisom te joj je uručena 'Zlatna nagrada za web poslovanje u 2008. godini' u sklopu nagrada koje su dodijeljene na konferenciji "Web::Strategija 5.0 - Antirecesijski vodič kroz web poslovanje".

Usluga 'e-ToMiTreba!!' namijenjena je prvenstveno pravnim osobama i obrtnicima, ali i građanima kojima RBA na ovaj način otvara nove mogućnosti prodaje roba i usluga putem Interneta, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Poduzetnicima koji s RBA ugovore navedenu uslugu omogućeno je u njihovim Internet projektima plaćanje karticama u izdanju bilo koje banke iz zemlje i inozemstva. Poduzetnicima i kupcima RBA jamči sigurnost Internetske trgovine zahvaljujući primjenom najviših svjetskih sigurnosnih standarda - tzv. 3D secure standarda propisanih i certificiranih od strane Visa International (Verified by Visa) i MasterCard Worldwidea (MasterCard Secure Code)*.

Uslugom 'e-ToMiTreba!!' sve autorizacije kartica koje se koriste prigodom kupoprodaje na Internetu obavlja Banka u ime i za račun web trgovine. Za aktiviranje usluge poduzetnik/trgovac treba imati svoje Internet prodajno mjesto - web trgovinu u kojoj će prodavati robu odnosno usluge te s RBA ugovoriti prihvat kartica.

Usluga "e-ToMiTreba!!" donosi niz prednosti, kako hrvatskim poduzetnicima/trgovcima koji prodaju svoje usluge i robu putem Interneta, tako i njihovim on-line kupcima. Hrvatski poduzetnici/trgovci njome dobivaju smanjenje niza troškova uz istovremeno povećanje prihoda i mogućnost pristupa znatno širem tržištu. Njihovi Internet kupci dobivaju brandirano RBA jamstvo sigurne kupovine u samo 3 klika mišem.

3D Secure je sigurnosni standard za kupovinu putem Interneta razvijen od strane Visa Internationala (Verified by Visa) i MasterCard Worldwidea (MasterCard SecureCode). Svi povjerljivi podaci o transakciji su zaštićeni posebnim kodom.

RSS

RSS (od "Really Simple Syndication" ili rijeđe "Rich Site Summary") Tehnologija (ili alat za razmjenu sadržaja na Internetu) koja vam omogućava da pomoću posebnih programa ili dodataka (RSS čitači ili RSS agregatori) čitate naslove i sažetke vijesti, blogova i sl. Ti agregatori mogu biti web bazirani, desktop bazirani ili za mobitele. Na taj način na jednom mjestu, u unificiranom sučelju, pregledavate naslove, a kada vas neki naslov zainteresira, klikćete na njega i on vas vodi na web-stranicu na kojoj je nalazi cijeli tekst vijesti, članka, bloga... To je jednostavan i praktičan način da saznate najnovije informacije objavljene na vašim omiljenim web-stranicama – sve što trebate je spomenuti čitač ("reader" ili "aggregator") koji će kompilirati sve nove informacije iz odabranih web-stranica na jednoj jedinoj strani po vašem izboru. Popis agregatora možete pronaći na: http://en.wikipedia.org/wiki/Listofnews_aggregators Mi implementiramo tehnologiju RSS na vaše portale i web stranice, da preko RSS kanala vaši sadržaji postanu dostupni brojnim primateljima...

SEO

SEO - SEARCH ENGINE OPTIMIZATION: proces optimizacije vaših web stranica s ciljem postizanja boljeg rankinga i pozicije na popularnim tražilicama (Google, Yahoo, Live…). Svima je bitno da njihove stranice budu prve na listi rezultata pretraživanja i da na njih dolaze posjetitelji i potencijalni klijeti. Svaka kvalitetno izrađena stranica bi već trebala sadržavati osnovne SEO elemente.

OSNOVNI SEO ELMENTI su optimizirani linkovi, slike (opisni atributi), pravilna uporaba Heading html tag-ova, dobar izbor ključnih riječi i još par sitnica. Važno je i pravilno rasporediti sadržaj prema važnosti kako bi relevantni dio bio u prvom planu. Sve su to osnove dobrih i kvalitetnih web stranica. SEO može biti ponuđen i kao dodatna usluga koja se naplaćuje, ali se onda radi o naprednijim načinima (trikovima) optimizacije vaših web stranica. Ta se usluga naziva i ADVANCED SEO.

TLD

TLD - top-level domain - VRŠNE DOMENE - nastavak domene: .com, .org, .info, .net, .eu, .hr, ili neki drugi 'nastavak' ovisno o tome dali je domena NACIONALNA (country-code top-level domains (ccTLD) to su nastavci prema državama), tip NACIONALNI SUSTAVI prema SAD(.gov, .mil, .edu...) ili GLOBALE (opći, globalni tip: .com, .net, .info...)

UPTIME

Server UPTIME - je vrijeme koliko je server u radu i koliko je vaša veb stanica bila dostupna u nekom vremenu. Vrijeme kada server ne radi ispravno i vaša web stranica nije dostupna naziva se server DOWNTIME. Server UPTIME često se koristi kao mjerilo stabilnosti i kvalitete servera. Nadogradnje servera kako hardverski tako i softverski zahtjevaju često i restart servera, što se mora izvesti što brže, kako bi nedostupnost servera bila što kraća, a UPTIME time ostao što veći. Najčešće se mjeri na godišnjoj razini i najčešće iznosi 99,9% (server je dostupan 99,9% vremena).

User experience (UX) - korisničko iskustvo

U općem znaćenju Korisničko iskustvo, engl. User experience (UX) podrazumijeva i uključuju ponašanja, stavove i emocije koje korisnik doživjava tijekom uporabe određenog proizvoda, sustava ili usluge. U dodatnom značenju, korisničko iskustvo uključuje i doživljavanje kao što su korisnost, učinkovitost i jedostavnost uporabe. UX se može okarakterizirati i kao subjektivno u svojoj prirodi s obzirom da ga određuju osobni doživljaji pojedinca i njegovog odnosa prema proizvodu, sustavu ili usluzi.

UX - user experience, (korisničko iskustvo) u web dizajnu prije svega znači da se web stranice rade za posjetitelje. U fokusu korisnik i njegovo iskustvo surfanja po Vašim web stranicama. Korisnik je kralj i sve se treba prilagoditi upravo njegovom (korisničkom) iskustvu. 

Opširnije